Potrivit ultimei analize HSBC privind costurile expatilor, bunastarea acestora ramane, in continuare, imuna in fata turbulentelior economice, chiar si in tarile care se confunta cu grave probleme economice de cativa ani.

Urmatoarele 5 tari ofera mai mult decat oportunitati economice majore, arata analiza institutiei financiare. Ele ofera noilor rezidenti un climat bun pentru intemeierea unei familii, precum si experiente culturale dintre cele mai diverse. Costul vietii depaseste, insa, valorile medii.

5. Australia

Companiile sunt atrase de taramul australian datorita potentialului de crestere a pietelor, precum si al resurselor naturale disponibile.

Orasele din Australia au capatat experienta, in ultimii ani, in ceea ce-i priveste pe expati. Sydney si Melbourne sunt printre cele mai scumpe orase din lume, chiriile ajungand la 377 de dolari (Melbourne) si 583 de dolari (Sydney) pe saptamana.

4. Mexic

Potrivit analizei, Mexic este o tara de destinatie foarte buna pentru companiile care doresc sa se extinda pe pietele din SUA si Canada. In timp ce multi expati merg in Mexic sa munceasca, o mare parte se retrag la pensie pentru a se bucura de vremea frumoasa si de costurile relativ reduse ale vietii.

Strainii care se muta in aceasta tara pentru a munci se pot astepta la o chirie medie de aproape 500 de dolari pentru un apartament cu un dormitor in Mexico City.

3. Emiratele Arabe Unite (EAU)

Emiratele sunt foarte populare in randul expatilor de pe tot globul datorita nivelului ridicat de trai si al numarului mare de straini care lucreaza aici. Majoritatea se indreapta catre Dubai, oras care ocupa locul 81 in topul celor mai scumpe metropole din lume.

Daca vrei sa muncesti in Dubai, trebuie sa te astepti la o chirie piperata – intre 5.400 si 15.000 de dolari pe an pentru un studio si intre 8.000 si 20.000 de dolari, pentru iun apartament cu un dormitor.

2. Hong Kong

Hong Kong este un centru financiar major al lumii si deserveste si ca important centru comercial si cultural. Recent, combinatia dintre taxele mici si standardul ridicat al vietii a inceput sa atraga expati din toata lumea.

Dar locuitul in Hong Kong are pretul sau. Strainii care se muta aici vor plati in jur de 2.800 de dolari, in medie, pentru un apartament cu doua camere. Daca familia este mai numeroasa, un apartament de lux cu 3 camere ajunge si la 16.000 de dolari pe luna.

1. Singapore

Viata intr-un centru financiar modern nu este ieftina deloc. Orasul Singapore, capitala tarii cu acelasi nume, este pe locul 8 in clasamentul celor mai scumpe orase din lume, iar acest lucru se datoreaza, in principal, chiriilor ridicate.

Strainii care vin in Singapore trebuie sa se astepte la o chirie cuprinsa intre 600 si 1.000 dolari pe luna pentru o singura camera, in timp ce un apartament mai mare ajunge si la 5.000 de dolari pe luna.

Citeste si:

Orasul cu cei mai multi miliardari. Se afla in Europa si a batut New Yorkul