40% dintre companii planifica o crestere semnificativa a cifrei de afaceri in 2015, cuprinsa intre 10% si 31%, in timp ce doar 27% estimeaza o crestere moderata, intre 5% si 10%, potrivit studiului "O noua viziune a cresterii", publicat de EY Romania.

55% dintre executivii care au raspuns la sondaj sunt increzatori si foarte increzatori in evolutia economica a tarii.

14% dintre respondenti provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane Euro, 10% din companii cu cifra de afaceri intre 10-50 milioane Euro, 38% cu cifra de afaceri intre 1-10 milioane EUR si 38% sub 1 milion de EUR cifra de afaceri.

72% sunt companii romanesti, iar 28%,subsidiare ale unor companii straine.

35% dintre executivi estimeaza ca vor avea profituri cu peste 10% mai mari in acest an, in timp ce doar 12% se asteapta la o scadere in 2015. 

Cresterea investitiilor pentru 2015 s-a temperat usor, pe masura ce ne apropiem de finalul anului. Doar 27% dintre respondenti mai prevad o urcare a investitiilor cu peste 10%, fata de 36%, la inceputul anului. Estimarile cele mai mari sunt in productie, constructii si imobiliare si in transporturi.  

"Cresterea competitivitatii prin inovatie si cercetare, cresterea brand-ului si digitalizarea au urcat tot mai mult pe agenda de business a companiilor in acest an. In consecinta, liderii de afaceri se arata increzatori in potentialul care se afla in fata lor si se uita tot mai atent catre noile oportunitati pe care evolutia mediului de afaceri le deschide. Important este cum vor aborda aceste oportunitati si cum isi vor transforma avantajele competitive, construind o crestere sustenabila", a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

Cresterea numarului de angajati se tempereaza, insa mai este loc de cresteri salariale  58% dintre respondenti asteapta cresteri ale numarului salariatilor, mai putin insa fata de inceputul anului (71%). De asemenea, tot atunci, 87% dintre companii estimau ca vor creste lefurile angajatilor in 2015, procent care se mentine totusi relativ ridicat, 80%.

Companiile din IT si din energie si utilitati estimeaza cele mai mari rate de crestere a salariilor in 2015.

Cererea interna in urcare confirma rolul de motor al cresterii

Daca la inceputul anului, doar 2% dintre respondenti se asteptau la o crestere puternica a cererii, iar 64% prognozau una moderata, acum 27% dintre ei estimeaza ca cererea clientilor pe care ii deservesc va creste puternic si doar 40% se mai bazeaza pe nivel moderat. 

Provocari, oportunitati si riscuri

Intrebati care sunt schimbarile legislative care vor avea cel mai mare impact asupra afacerii pe mai departe, liderii de business au indicat intre primele trei: reducerea TVA (31%), scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit (26%) si schimbarea regimului fiscal pentru liber-profesionisti.

Principalele trei provocari pe care executivii le identifica in domeniul lor de activitate sunt: competitivitatea scazuta (16%), retentia angajatilor si managementul talentelor (14%) si presiunea pe pret (13%).

De partea cealalta insa, principalele oportunitati sunt: exportul de servicii IT in afara Romaniei (16%), potentialul de crestere a pietei interne (13%) si avansul tehnologic (12%).

Satisfactia clientilor defineste succesul pe piata locala

Legat de factorii care definesc succesul pe piata locala in 2015, perceptia executivilor s-a schimbat in sase luni. Daca in februarie cei mai importanti trei indicatori erau: rezultatele financiare, satisfactia clientilor si cota de piata, acum liderii de business se raporteaza diferit: satisfactia clientului, rezultatele financiare si pe brand awareness.

Analiza EY Romania are la baza un chestionar prin care se analizeaza perceptiile a 328 executivi de top provenind din diverse industrii. Executivii au raspuns in perioada 16 iulie – 17 august 2015.