Inainte de retrogradare doar trei companii americane beneficiau de un rating de top "AAA": Exxon Mobil, Johnson & Johnson si Microsoft Corp, scrie Agerpres.

Standard & Poor's a decis marti sa coboare ratingul Exxon Mobil cu o treapta, de la "AAA" pana la "AA plus", acelasi rating cu cel acordat Guvernului american. Agentia de evaluare si-a motivat decizia prin cresterea nivelului datoriilor Exxon Mobil adaugand ca plata dividendelor si rascumpararile de actiuni depasesc in mod semnificativ fluxul de numerar generat intern.

In luna februarie, S&P a coborat ratingul a 10 companii americane de explorare si productie a petrolului si gazelor naturale, citand scaderea pretului. Tot atunci agentia de evaluare a plasat ratingul Exxon Mobil sub supraveghere pentru o posibila retrogradare.

Retrogradarea nu ar urma sa afecteze capacitatea Exxon Mobil de a imprumuta bani. Insa pierderea ratingului de top "AAA", pe care Exxon Mobil a reusit sa il mentina inca din timpul Marii Crize, este o lovitura de imagine pentru compania americana.

Pretul petrolului a scazut cu aproape 60% incepand din luna iunie 2014 si in prezent se situeaza la 44 de dolari per baril. Acest declin a redus investitiile companiilor petroliere din intreaga lume si s-a raspandit si asupra industriilor conexe.