Urmatoarele pozitii sunt ocupate de indemnizatiile acordate directorilor generali sau presedintilor de la Complexul Energetic Oltenia (6.592 euro), CFR Marfa (6.341 euro), Transgaz (6.190 euro), Electrica Distributie Muntenia Nord (5.284 euro), Antibiotice SA si Complexul Energetic Hunedoara (4.454 euro la fiecare), Transelectrica (4.416 euro), Electrica Furnizare (4.303 euro), Administratia Porturilor Maritime Constanta (4.077 euro) si Imprimeria Nationala (4.063 euro).

Sub nivelul de 4000 de euro indemnizatie lunara medie bruta se incadreaza conducerile urmatoarelor companii: Societatea Nationala a Huilei si Grup Exploatare si Intretinere Palat CFR (3.397 euro la fiecare), Conversmin (3.020 euro), Romgaz (2.944 euro), Imprimeria BNR si Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati (2.718 euro la fiecare), Monetaria Statului (2.567 euro), Administratia Canalelor Navigabile Constanta si Registrul Auto Roman (2.491 la fiecare) si Iprochim (2.416 euro).

Pentru Nuclearelectrica, CFR Calatori si Autoritatea Aeronautica Civila Romana nu se precizeaza cuantumul indemnizatiilor intrucat nu exista contract de mandat. Valorile prezentate vineri sunt diferite de cele prezentate miercuri de catre Guvern.

"Ministerul Finantelor Publice avizeaza proiectele bugetelor de venituri si cheltuieli (BVC) pentru 157 de operatori economici la care statul este actionar majoritar, care se aproba ulterior prin hotarare de guvern sau ordin comun al ministerelor implicate. Datele prezentate public in ultimele zile privind salarizarea sunt cele transmise de catre conducerile companiilor si incluse in propunerile de BVC", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor, citat de Mediafax.

In urma analizei proiectelor de bugete, s-a constatat o practica neunitara in ceea ce priveste atat nivelurile salariilor managerilor propuse, cat si platile realizate efectiv in primul trimestru, mentioneaza Finantele.

Ministerul precizeaza ca toate proiectele de bugete de venituri si cheltuieli primite continand propuneri privind salariile managerilor sunt semnate de catre conducerile companiilor respective, aprobate de adunarea actionarilor sau de consiliul de administratie si avizate de ministerele de resort.

"Pentru a introduce o abordare unitara in politica de salarizare a companiilor de stat, in conformitate cu bunele practici internationale, Guvernul a aprobat modificarea OUG 109/2011 introducand limite maxime pentru remuneratia bruta fixa ce se acorda managerilor, la nivelul a 6 salarii medii brute pe ramura. Aceasta plafonare va elimina riscul unor derapaje in politica salariala a companiilor de stat, risc sesizat in urma analizei proiectelor de BVC-uri pentru 2013", se mai spune in comunicat.

La inceputul sedintei de guvern, in fata presei, Ponta a afirmat ca cei mai "amarati" directori din companiile de stat au indemnizatii de 6.000 euro. Miercuri, Guvernul a transmis o lista cu indemnizatiile managerilor de la companiile de stat la care a facut referire premierul Ponta la inceputul sedintei de Guvern. Nivelul indemnizatiilor din lista Guvernului difera fata de valorile prezentate vineri de Ministerul Finantelor.

Potrivit datelor prezentate de Guvern, indemnizatiile lunare sunt cuprinse intre 11.250 lei si 66.642 lei, iar pentru membrii consiliilor de administratie intre 132 lei si 33.000 lei, cu mari alocatii la Transgaz, Imprimerie, CN Uraniu, CE Oltenia, Electrica, Cuprumin, Romatsa, Tarom, CFR. Pentru Cuprumin era trecuta o indemnizatie lunara de 10.000 euro a managerului, in timp ce Ministerul Finantelor indica o indemnizatie de 1.510 euro.

Miercuri seara, premierul Victor Ponta a sustinut ca nu stie "ce a ajuns la presa" referitor la indemnizatiile directorilor din companii de stat, date transmise chiar de Guvern, si a afirmat ca in sedinta Cabinetului a fost discutat un tabel care includea de fapt sume propuse pentru bugetul pe acest an in firme de stat.

Premierul a mentionat ca decizia de limitare a salariilor directorilor din companii de stat va fi aplicata odata cu publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, iar contractele deja incheiate pot fi renegociate fara insa sa existe "un instrument coercitiv", seful Executivului explicand ca "ce s-a incheiat, s-a incheiat".

Joi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca directorul general de la Cuprumin a avut in perioada ianuarie-aprilie un castig mediu brut de 4.700 de lei, iar Consiliul de Administratia a fost platit cu 10 euro pe sedinta, cerand sa fie scoase din dezbatere companiile din subordinea sa.

In replica, premierul i-a raspuns lui Vosganian, care a contestat realitatea cifrelor prezentate de Guvern legat de indemnizatiile directorilor din companii de stat, afirmand ca ministrul "nu stie lucrurile astea" daca lipseste de la sedintele de guvern.

Tot joi, AGA Transelectrica a stabilit remuneratii brute lunare cuprinse intre 6.800 de lei (1.500 euro) si 38.000 de lei (8.800 euro) pentru directorii companiei si de 7.000 lei (1.600 euro) net pe luna pentru membrii CS, la o zi dupa ce premierul Ponta a anuntat plafonarea salariilor in societatile de stat. Datele Finantelor arata un nivel de 4.400 euro pentru indemnizatia directorului general/presedintelui de la Transelectrica in primul trimestru.