“Vanzarea depozitului Dacia dezvoltat de Grupul Elgan, catre Globalworth, reprezinta o tranzactie importanta pentru piata de investitii din Romania, urmand la scurt timp dupa intrarea fondului suveran GIC pe piata locala prin achizitionarea platformei P3, si subliniaza interesul pentru acest tip de produs”, a declarat directorul asociat in cadrul departamentului de investitii al Colliers International, Robert Miklo, potrivit News.ro.

Prin aceasta achizitie, Globalworth isi extinde portofoliul de centre de depozitare si logistice in Romania, dupa achizitia parcului TAP in Timisoara.

Pentru israelienii de la Elgan, tranzactia marcheaza este primul exit semnificativ realizat in Romania.

Depozitul are cu o suprafata inchiriabila de 68.000 mp si un teren disponibil pentru constructia a inca 40.000 mp.

Amplasat in comuna Oarja, la 28 de kilometri de uzina Dacia de la Mioveni si in apropierea autostrazii Bucuresti-Pitesti, depozitul fost inaugurat in anul 2010 si asigura distributia de piese de schimb pentru Dacia, Renault si Nissan in Romania si 33 altele tari.

Pe langa acest depozit, Grupul Elgan a mai dezvoltat mai multe proiecte imobiliare similare, printre care Auchan Logistics (38.000 mp in Ungaria), Volvo Trucks Factory & Logistics (19.300 mp in Franta), Renault-Nissan Logistics (19.500 mp in Ungaria), Bogancs Estates Office & Logistics (57.000 mp in Ungaria) si DHL Express HQOffice & Logistics (14.500 mp in Ungaria).

Vanzarea depozitului Dacia Pitesti reprezinta cea de-a doua mare tranzactie intermediata de Colliers pe piata de industrial in ultimii trei ani, dupa ce in 2015 compania a consiliat achizitia Europolis Logistic Park, pentru suma de 120 de milioane de euro.

Potrivi reprezentantiilor Colliers, anul 2015 ramane un an record in termeni de tranzactii cu spatii industriale, fiind atins un volum de aproximativ 300 de milioane de euro, insa si pentru 2017 previziunile sunt optimiste.

La inceputul lunii februarie, compania de investitii Globalworth s-a calificat alaturi de inca trei fonduri de investitii imobiliare in a doua runda de negocieri pentru preluarea grupului Africa-Israel Investments (AFI Group), care detine pe piata locala mall-urile AFI din Bucuresti si din Ploiesti, potrivit publicatiei Globes.

Compania de investitii imobiliare Globalworth, controlata de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a fost de acord in decembrie 2016 sa vanda catre Growthpoint o participatie de 26,9%, care va fi platita pana la 31 decembrie 2017.

Fondul de investitii sud-african Growthpoint Properties va deveni actionar principal al companiei de investitii Globalworth pana pe 31 decembrie 2017, prin cumpararea unui pachet de actiuni de 26,9% in cadrul fondului imobiliar cu afaceri extinse in Romania, pentru 186,4 milioane de euro.

De la momentul infiintarii companiei Globalworth, in februarie 2013, investitiile derulate au ajuns la circa 814 milioane euro, dintre care 244 milioane euro au fost cheltuiti pe finalizarea achizitiei a patru cladiri de birouri clasa “A” in Bucuresti.