Guvernul de la Paris a acceptat tranzactia cu GE, insa conditionata de obtinerea de catre stat a unei participatii la compania franceza. Autoritatile si Bouygues au ajuns la un acord duminica, dupa 11 ore de negocieri, inaintea ca oferta GE pentru Alstom sa expire luni, potrivit Reuters, citata de Mediafax.

Ministrii francezi sunt hotarati sa mentina influenta statului in urma tranzactiei complexe prin care unele dintre activele Alstom considerate de Franta ca fiind de importanta strategica vor ajunge in companii mixte controlate de GE. 

"Este un mod de a ne organiza in fata globalizarii. Construim aliante in loc sa lasam Franta sa devina un centru comercial in care corporatiile straine sa vina sa exploateze companiile noastre", a declarat ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, dupa anuntarea acordului cu Bouygues. 

GE si rivalul german Siemens, in colaborare cu Mitsubishi Heavy Industries intr-o a doua faza, au imbunatatit ofertele initiale de preluare a unor active Alstom, in timp ce statul francez a incercat sa obtina garantii privind locurile de munca si operatiunile strategice. 

GE va prelua cea mai mare parte a activelor din energie ale Alstom, inclusiv productia de turbine pe gaz si abur, si va vinde companiei franceze operatiunile de sisteme de semnalizare pentru cale ferata la un pret de 602 milioane de euro (825 milioane de dolari). 

Tranzactia prevede si infiintarea de companii mixte in Franta care sa preia activele Alstom de retele electrice si energie regenerabila, in timp ce turbinele pentru centrale nucleare sunt plasate sub control guvernamental.  Board-ul companiei franceze a aprobat saptamana trecuta oferta GE.

Tranzactia cu GE pune capat unei lupte de doua luni pentru Alstom, puternic politizata inca de la aparitia primelor informatii privind tranzactia, in aprilie, scrie Reuters.  Potrivit acordului incheiat duminica, Bouygues va "imprumuta" statului francez un pachet de actiuni reprezentand 20% din drepturile de vot la Alstom si va ceda si cele doua posturi pe care le are in board, astfel incat guvernul sa-si poata exercita imediat rolul de actionar cu cea mai mare participatie.  Guvernul va avea timp de 20 de luni optiunea de a cumpara o participatie de pana la 20% din actiunile Alstom, din pachetul de 29,3% detinut de Bouygues, cu un discount de 2-5% fata de pretul actiunilor, dupa ce acestea ajung la 35 de euro sau mai mult pe bursa.  Daca statul nu cumpara 20% intr-o perioada de 20 de luni, de la Bouygues sau de pe bursa, poate achizitiona de le grupul de constructii 15% din actiunile Alstom la un discount similar indiferent de nivelul la care se afla pretul titlurilor Alstom.

Actiunile Alstom au inchis sedinta de vineri la 28 de euro.