"Recunosc ca m-a ingrijorat cand am vazut stirea (privind fuziunea dintre companiile Holcim si Lafarge - n.r.), pentru ca noi oricum eram preocupati de piata cimentului, pentru ca avem doar trei jucatori, cotele de piata sunt mari, este o piata pe care o monitorizam regulat. Ideea sa ne dispara un jucator, dupa ce ca erau doar 3 jucatori, sa ne trezim cu doi, evident ca nu ne ofera niciun confort", a declarat Chiritoiu, citat de Mediafax.

El a mentionat ca acest caz va fi gestionat de Comisia Europeana si ca cel mai probabil firmele vor vinde active din Romania asa cum au precizat companiile dupa anuntarea fuziunii.

"Companiile, inteleg din presa, se asteapta sa dureze un an de zile procesul de aprobare a fuziunii si este posibil sa vanda un numar de fabrici din Europa, deci este foarte posibil ca intentiile de disponibilizare de active, de vanzare de fabrici sa se refere si la Romania", a adaugat Chiritoiu.

Holcim si Lafarge au anuntat luni ca au convenit o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume.

Lafarge are operatiuni in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor, si isi deruleaza activitatea in aproximativ 40 de site-uri industriale.

Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe piata cimentului din Romania este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.

Productia locala de ciment se ridica la aproximativ 7 milioane tone, mult sub nivelul atins in perioada de boom economic, cand nivelul depasea 10 milioane de tone.

Tranzactia dintre Holcim si Lafarge va genera aparitia unui super-jucator pe piata, care va acoperi aproximativ doua treimi din rulajul industriei de profil. Cumulat, cele doua grupuri au inregistrat in 2012 vanzari de peste 440 milioane euro in Romania.

Deutsche Bank: LafargeHolcim ar trebui sa vanda 43% din capacitatea de productie din Romania

Grupul LafargeHolcim, care va rezulta din fuziunea producatorilor de ciment Lafarge si Holcim, ar trebui sa vanda o mare parte din active in mai multe tari pentru a se alinia legilor concurentei, intre care si 43% din productia din Romania, potrivit estimarilor Deutsche Bank, citate de WSJ.

Producatorii de ciment Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia) au anuntat luni ca vor fuziona, creand cel mai mare conglomerat din lume in domeniul materialelor de constructie, cu afaceri anuale de 43 miliarde de dolari, o capitalizare de piata estimata la 50 miliarde de dolari si operatiuni in intreaga lume, de la Germania si Franta la Brazilia si India.

Companiile estimeaza ca vor fi nevoite sa vanda active care genereaza venituri anuale de aproximativ 5 miliarde euro, pentru a se alinia legilor anti-monopol si a obtine astfel avizul autoritatilor pentru tranzactie.

Aproximativ doua treimi din vanzarile de active planificate vizeaza operatiuni din Europa, au precizat cele doua companii.

Fuziunea trebuie aprobata de adunarea extraodrinara a actionarilor Holcim, de Comisia Europeana si de autoritatile pentru concurenta din statele unde noul grup are operatiuni.

Analistii Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, constata intr-un raport citat de Wall Street Journal (WSJ) ca operatiunile LafargeHolcim ar avea o cota de piata de peste 50% in opt tari. De asemenea, in alte 12 state, grupul ar inregistra cote de piata ridicate.

Astfel, fuziunea ar impune vanzarea unor unitati de productie din Franta, Canada, Ecuador, Serbia, Romania, Ungaria, Maroc si Filipine, pentru a aduce cotele de piata ale LafargeHolcim din aceste tari sub pragul de 40%, nivel care ar putea fi considerat satisfacator de catre autoritati, potrivit Deutsche Bank.

Contactati de Mediafax, reprezentantii Lafarge au refuzat sa dea detalii privind activele care vor fi vandute in urma fuziunii. Reprezentantii Holcim au precizat ca este prea devreme pentru a oferi informatii privind activele care vor fi scoase la vanzare in fiecare tara unde afacerile celor doi producatori de ciment se suprapun.

Noua companie va avea sediul in Elvetia, locatie atractiva datorita taxelor scazute, si va fi listata la bursa in Elvetia si Franta.