Gabriel Resources si subsidiara sa detinuta integral Gabriel Resources Jersey sunt reclamante in procesul de arbitraj deschis impotriva Romaniei la Centrul International pentru Disputarea Investitiilor (ICSID) a Bancii Mondiale, in concordanta cu prevederile tratatelor bilaterale de investitii intre Canada si Romania si Marea Britanie si Romania.

Solicitarea de despagubiri, bazata pe evaluarea efectuata de un expert independent, va fi facuta in dolari americani, in suma de 4,4 miliarde de dolari, echivalenta sumei in dolari canadieni la cursul de inchidere a tranzactiilor din 27 iunie.

Prin acordarea licentei si blocarea apoi a proiectelor, fara procedurile necesare si fara compensatii, Romania a privat Gabriel Resources de utilizarea, beneficiile si valoarea investitiilor in tara, inclusiv de dreptul de dezvoltare a proiectelor.

Solicitarea de despagubiri a Gabriel Resources se bazeaza pe incalcarea de catre Romania a mai multor prevederi ale tratatelor, care includ expropierea investitiilor sale in Romania fara compensatii, neacordarea unui tratament corect si echitabil investitiilor, protectie si securitate si pierderea investitiilor prin masuri discriminatorii si nerezonabile.

Memoriul pe care il va depune compania la curtea de arbitraj va detalia argumente faptice si legale care vor sustine solicitarea de despagubiri din partea Romaniei si cuantumul acestora, ca urmare a incalcarii tratatelor.

Memoriul va fi inaintat tribunalului pentru arbitraj constituit sub auspiciile Centrului International pentru Disputarea Investitiilor (ICSID) al Bancii Mondiale.

Romania va trebui sa raspunda acestui memoriu cu un contra-memoriu pana in 15 februarie 2018, iar Gabriel Resources va raspunde la randul sau reactiei partii romane pana in 5 septembrie 2018.

Ulterior, Romania trebuie sa dea un raspuns la replica Gabriel Resources pana pe 19 februarie 2019.

O audiere referitoare la justificarea solicitarii de daune facuta de Gabriel Resources la tribunalul de arbitraj este programata sa aiba loc in perioada 9-20 septembrie 2019.

Timp de doua decenii, Gabriel Resources a operat cu buna credinta si a respectat toate cerintele legale si reglementarile aplicabile in Romania si Uniune Europeana, pentru a obtine toate autorizatiile necesare proiectelor. Compania a dezvoltat si s-a angajat la un plan cuprinzator de investitii pentru dezvoltarea sustenabila a regiunii si actionarilor de la Rosia Montana, inclusiv pentru protejarea mostenirii culturale si curatarea daunelor provocate mediului de activitatile miniere istorice. Planul Gabriel pentru Rosia Montana a avut intotdeauna sprijinul majoritatii localnicilor”, afirma in comunicat Jonathan Henry, presedinte si director general al Gabriel Resources.

El a mai aratat ca Guvernul Romaniei a blocat ilegal autorizarea Rosia Montana, iar apoi a actionat fara sa respecte acordul Gabriel cu statul si cu drepturile de autorizare existente.

Actiunile Guvernului roman sunt echivalente cu exproprierea investitiilor Gabriel in Romania. Intrucat solicitarile Gabriel pentru conciliere si negociere au fost complet ignorate de Guvernul roman, singura solutie ramasa pentru companie este sa continue pana la capat procedura de arbitraj. Maine intentionam sa depunem o cerere solida, detaliata pentru despagubiri si sa cerem compensatii de 5,7 miliarde de dolari canadieni”, a spus Henry.

Potrivit companiei, nerespectarea obligatiilor de catre Guvern a daunat economiei nationale, pentru ca proiectul Rosia Montana a fost una dintre cele mai mari investitii straine directe din Romania, cu potentialul de a avea o contributie de 24 de miliarde de dolari americani in economie.

Gabriel este listata la bursa de valori din Toronto, principala sa activitate fiind explorarea si dezvoltarea Proiectului Rosia Montana, unul dintre cele mai mari depozite de aur nedezvoltate din Europa, situat in Muntii Apuseni.

Licenta de exploatare pentru Proiectul Rosia Montana este detinuta de Rosia Montana Gold Corporation, compania romaneasca la care Gabriel detine o participatie de 80,69%, iar restul de 19,31% de catre Minvest Rosia Montana, companie miniera de stat.