Listarea la Singapore ar scoate in evidenta interesul grupului rus de petrol si gaze in Asia, pe fondul cererii in crestere pentru gaze si al relatiilor tot mai tensionate cu Europa, care asigura doua treimi din veniturile Gazprom din vanzarile de gaze.

"Dorim sa avem o noua platforma de tranzactionare a actiunilor noastre. Lucram la problema obtinerii listarii la Singapore", a anuntat Gazprom.

Lawrence Wong, director la bursa din Singapore in domeniul listarilor, a refuzat sa spuna daca Gazprom se afla in negocieri cu bursa.

"Primim in mod constant solicitari din partea companiilor pentru listare, avand in vedere pozitia noastra de poarta de intrare in regiune", a spus Wong.

Intentia grupului Gazprom, care este listat la Moscova si la Londra, ar contribui la ambitia bursei din Singapore de a deveni un centru important de vanzare a gazelor naturale lichefiate (GNL) in Asia.

Peste 20 de companii au deja birouri de tranzactionare a GNL in Singapore, inclusiv Gazprom, a carui subsidiara, Gazprom Marketing & Trading, este prezenta aici din 2009.

Dupa un deceniu de negocieri, Gazprom este pe cale sa finalizeze un acord important cu companie chineza CNPC, pentru furnizarea pe termen lung de gaze naturale in China. Grupul spera ca acordul sa fie semnat saptamana viitoare, in timpul unei vizite a presedintelui Putin in China.

Gazprom este in prezent cea mai mare companie listata la bursa din Rusia. Numarul actionarilor grupului este de peste 500.000, iar statul rus detine o participatie de 50,002% din actiunile sale, potrivit informatiilor prezentate de site-ul Gazprom.

Grupul Gazprom are listate certificate americane de depozit (American Depositary Receipt-ADR), care reprezinta cate doua actiuni Gazprom fiecare, la Londra, acestea fiind tranzactionate la bursa over-the-counter din SUA si pe bursele europene, in special la Berlin si Frankfurt.