In ultimul trimestru al anului trecut, profitul a crescut cu 42%, la 311,217 milioane lei.

"Anul 2016 a adus provocari multiple pentru societate, rezultatele financiare fiind puternic influentate de scaderea pretului gazelor naturale, cererea scazuta (in special in trimestrul I) cauzata de o iarna blanda, competitia puternica cu gazele naturale din import pe fondul unor reglementari imprecise. Pe parcursul anului masurile luate au avut in vedere eficientizarea operatiunilor in contextul deteriorarii continue a conditiilor de piata. Astfel, a fost efectuat un management strict al portofoliului de zacaminte si al stocurilor de gaze naturale, mentinand intact potentialul de productie si continuand eficientizarea operatiunilor de reparatii sonde si de reabilitare a productiei principalelor zacaminte", se mentioneaza in raportul Romgaz, citat de Agerpres.

Cifra de afaceri a companiei este estimata la 3,41 miliarde lei, in scadere cu 15,8% fata de cea din 2015, de 4,05 miliarde lei, fiind afectata, potrivit reprezentantilor Romgaz, de diminuarea drastica a cererii de gaze in sectoarele cheie, competitia cu sursa din import si cadrul fiscal nefavorabil competitiei pe piata gazelor naturale.

In trimestrul IV al anului trecut, s-a inregistrat o crestere a veniturilor din vanzarea gazelor din productia interna de 99,98%, a veniturilor din energie electrica de 111,88% si a veniturilor din inmagazinare de 38,5%.

Costul marfurilor vandute a urcat in 2016 cu 24%, ca urmare a majorarii cu 9,8% a costului gazelor marfa vandute si a cresterii cu 33% a costurilor generate de dezechilibrele negative pe piata de echilibrare a energiei electrice.

Veniturile din investitii au scazut cu 49,9%, la 22,12 milioane lei, comparativ cu 44,12 milioane lei in anul 2015, ca rezultat al diminuarii cotelor procentuale de dobanda aferente disponibilului de numerar plasat in depozite bancare si titluri de stat.

In schimb, veniturile din inmagazinarea gazelor naturale au crescut cu 3,9%, fiind estimate la 345,36 milioane lei, ca urmare a vanzarii in anul 2016 a unei cantitati mai mari de gaze din depozite.

Veniturile din vanzarile de energie electrica au atins valoarea de 336 milioane lei, in scadere cu numai 5,7%, desi din ianuarie 2016 capacitatea nominala de productie a CTE Iernut s-a redus cu 25% prin trecerea planificata a 2 grupuri in regim de conservare uscata; cota de piata a productiei de energie electrica a fost de 2,57%.

Investitiile totale efectuate in 2016 au fost in valoare de 497,7 milioane lei, mai mici decat cele din anul 2015 (938 milioane lei) ca urmare a diminuarii investitiilor programate in explorarea de suprafata, scaderii investitiilor in asocieri si amanarii unor lucrari generate de dificultatile intampinate in activitatea de pregatire (obtinere terenuri, avize, acorduri, autorizatii) si modificarilor legislatiei achizitiilor publice.

Reprezentantii Romgaz estimeaza ca anul trecut societatea a pierdut, net, 468,22 milioane lei din cauza, in cea mai mare parte, a constituirii de ajustari de depreciere aferente creantelor fata de unul dintre clientii importanti ai societatii.

"In urma intrarii in insolventa a acestui client, in vederea derularii procedurilor presupuse de aceasta situatie si pentru apararea intereselor societatii, in cursul anului 2016 au fost facturate penalitati de intarziere castigate in instanta, printr-o hotarare judecatoreasca nedefinitiva, aferente unor creante care s-au stins printr-o dare in plata in anul 2013. Avand in vedere incertitudinea incasarii acestei sume, s-a constituit o ajustare de depreciere echivalenta, care anuleaza venitul din penalitati facturat acestui client. Venitul din aceste penalitati este reflectat in cadrul sectiunii 'Alte venituri'", se mentioneaza in raportul Romgaz.

De asemenea, in "alte castiguri si pierderi" este inclusa pierderea din casarea de active imobilizate, in valoare de 108,06 milioane lei.

O alta influenta asupra pierderii estimate de 468,22 milioane lei se datoreaza platii unor sume rezultate in urma unui control al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), derulat in cursul anului 2014. Controlul a vizat impozitul pe profit pentru perioada 2008 - 2013 si TVA pentru perioada 2009 - 2013. In urma acestui control si a contestatiilor depuse de societate, a rezultat o suma de plata in valoare de 18,85 milioane lei. Pana la trimestrul al treilea al anului 2016, Romgaz constituise un provizion pentru litigii in valoare de 15,87 milioane lei, suma nefiind platita decat in trimestrul IV al anului 2016.

In 2015, Romgaz a actionat in judecata ANAF, procesul fiind in curs de judecata.  "Avand in vedere aceste aspecte si faptul ca societatea considera plata facuta ca fiind nedatorata, in trimestrul IV al anului 2016 a fost inregistrata o creanta in valoare de 18,85 milioane lei pentru care s-a constituit o ajustare de depreciere pentru aceeasi valoare, datorita litigiului in derulare. Aceasta pierdere este anulata partial de reluarea la venituri a provizionului pentru litigii in valoare de 15,87 milioane lei", explica reprezentantii companiei.