Proiectele specifice, cum ar fi vanzarea participatiei de 67% in porturile Pireu si Thessaloniki, au fost incluse in acordul cu creditorii internationali si vor fi realizate, a precizat Pitsiorlas.

Alte firme scoase la vanzare sunt compania de cale ferata din Grecia, Trainose, si compania de mentenanta a materialului rulant Rosco.

Grupul german Siemens AG si cel francez Alstom SA sunt interesati de Rosco, in timp ce o societate mixta alcatuita din Grup Feroviar Roman (GFR) si firma americana Watco Cos LLC vor licita pentru Trainose, a precizat seful HRADF.

"Cateva privatizari importante vor fi finalizate foarte rapid, in urmatoarele sase luni. Nu sunt optimist, sunt realist", a afirmat Stergios Pitsiorlas.  

Al treilea pachet de asistenta financiara obtinut in iulie de Grecia prevede un program masiv de privatizare. Banii obtinuti vor fi folositi la achitarea imprumuturilor primite pentru recapitalizarea bancilor si pentru finantarea investitiilor.

In ultimii cinci ani Grecia a obtinut din privatizari 3,5 miliarde de euro.  

Vanzarea participatiei de 66% in operatorul retelei de distributie a gazelor naturale din Grecia, Desfa, catre grupul energetic SOCAR din Azerbaidjan va fi finalizata la inceputul lui 2016, cel mai tarziu, a declarat Pitsiorlas. Ulterior, SOCAR va vinde 16% din Desfa si exista cumparatori interesati, a adaugat oficialul elen.  

Precedentele Guverne de la Atena au obtinut cateva progrese in procesul de privatizare. O parte din portul Pireu a fost concesionata companiei chineze de transport Cosco, care a creat in ultimii trei ani 1.500 de locuri de munca.

Anul trecut, Loteria Nationala OPAP a fost vanduta pentru 652 milioane euro, iar unele cladiri detinute de stat au fost, de asemenea, vandute.  

Public Power Corporation lansase anul trecut o oferta publica pentru vanzarea unei participatii de 66% in ADMIE si cativa investitori, inclusiv compania chineza de stat Grid Corporation of China (SGCC) si grupul italian Terna, s-au aflat pe lista scurta a cumparatorilor.  

Creditorii internationali ai tarii au cerut privatizari ale porturilor, companiilor de apa si canalizare si companiei de posta, in schimbul asistentei internationale.