Miliardarul Carl Icahn presează Xerox să se reinventeze pe fondul scăderii cererii pentru produsele tradiţionale Xerox. Icahn, cel mai mare acţionar individual la Xerox cu o participaţie de 9,7%, a cerut luna trecută schimbarea conducerii grupului. La rândul său, Fujifilm încearcă să îşi eficientizeze operaţiunile din domeniul fotocopiatoarelor.

Citând surse din apropierea acestui dosar, Wall Street Journal susţine că cele două companii discută mai multe posibile opţiuni care ar putea sau nu include o preluare a controlului la Xerox. Cu toate acestea sursele au precizat că o preluare în totalitate a Xerox nu este pe masa discuţiilor şi de asemenea nu există nicio certitudine că se va ajunge la un acord.

În cazul în care va avea loc o schimbare a controlului la Xerox aceasta ar pune capăt independenţei unei companii americane cu o istorie de peste 100 de ani şi care în prezent are o valoare de piaţă de aproximativ 7,7 miliarde de dolari, aproape a şasea parte din valoarea sa maximă înregistrată la finele anilor '90. Comparativ, Fujifilm are o valoare de piaţă de 22 de miliarde de dolari.

Xerox şi Fujifilm au de peste cinci decenii societate mixtă de producţie de fotocopiatoare cu sediul la Tokyo şi care deserveşte regiunea Asia Pacific, inclusiv China şi Japonia, şi care asigură peste jumătate din cifra de afaceri şi profitul operaţional al grupului japonez.