Potrivit celor mai recente teste de stres derulate de Banca Centrala Europeana, intr-o situatie de criza, nivelul capitalului de baza al RZB ar scadea pana la 6,1%, putin peste nivelul minim de 5,5%.

"Consiliile de Administratie si de supervizare ale Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG si Raiffeisen Bank International AG au adoptat in principiu o rezolutie privind fuziunea dintre RZB si RBI", se arata in comunicatul RBI.

Conform planului anuntat miercuri, ce urmeaza sa fie prezentat actionarilor in ianuarie pentru aprobarea finala, banca mama RZB va fuziona cu RBI, actionarii RZB urmand sa primeasca in schimb actiuni RBI.

RBI va emite noi actiuni pentru finalizarea tranzactiei, ceea ce inseamna ca participatiile actualilor actionari ai RBI vor fi diluate. Entitatea rezultata in urma fuziunii va avea un nivel al capitalului de baza Tier 1 de 11,3%.

Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG si RLB Steiermark AG detin impreuna aproximativ 30% din actiunile RZB. Acesta din urma detine 61% din actiunile Raiffeisen Bank International.

Oficialii Raiffeisen Bank International apreciaza ca o fuziune ar imbunatati nivelul capitalului RZB datorita modului in care acesta este calculat conform reglementarilor Basel III.

Normele Basel III, elaborate dupa izbucnirea crizei financiare, vizeaza mai ales consolidarea fondurilor proprii ale bancilor, precum si rezervele lor de lichiditati pentru a limita riscurile de faliment si a evita noi crize. Ele prevad impunerea pentru institutiile bancare a unei rate de fonduri proprii de 8%, pana la finalul lui 2018.

In Romania, Raiffeisen Bank deserveste aproximativ 2 milioane de clienti persoane fizice, 96.000 de IMM-uri si 8.000 de companii. Reteaua Raiffeisen Bank numara peste 500 de unitati, peste 1.100 de ATM-uri, aproximativ 14.000 de EPOS-uri si 83 de MFM (automate multifunctionale).