Grupul austriac, care explorează câmpuri petrolifere în Europa Centrală şi de Est, Marea Nordului, Orientul Mijociu şi Africa, a precizat că a alocat un buget de 10 miliarde de euro pentru achiziţii până în anul 2025.

Jumătate din bugetul de achiziţii va fi utilizat pentru creşterea operaţiunilor de downstream (rafinare), pentru a putea să îşi majoreze capacitatea de rafinare, de la 370.000 de barili pe zi în 2017 până la 600.000 barili în 2025, şi a se extinde pe actualele şi pe noi pieţe. OMV operează în prezent rafinării în Austria, Germania şi România (Petrobrazi), potrivit Agerpres.

Pe lângă bugetul pentru achiziţii, OMV vrea să investească între 2 şi 2,5 miliarde de euro anual între 2018 şi 2025 pentru explorare, rafinare şi procesare de ţiţei şi gaze naturale într-un mod cât mai modern şi mai eficient posibil.

"Strategia noastră integrată ne va permite să înregistrăm o creştere internaţională, profitabilă şi responsabilă cu obiectivul creşterii substanţiale a valorii companiei", a informat directorul general de la OMV, Rainer Seele, într-un comunicat de presă.

Pe lângă achiziţii, OMV vrea să îşi reducă şi costurile cu 100 milioane de euro până în 2020, după ce începând din 2015 şi până în prezent a reuşit să taie costurile cu 330 milioane euro.

În ceea ce îi priveşte pe acţionarii OMV, grupul austriac subliniază că dividendele ar urma să crească în linie cu evoluţia fluxului de numerar şi a profitului net şi să rămână cel puţin la nivelul actual.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).