Activele respective urmeaza sa fie vandute pentru ca cei doi producatori de ciment sa poata obtine acordul autoritatilor de reglementare din regiunile unde isi desfasoara operatiunile, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

Ambele companii au capacitati de productie importante si care se suprapun in Europa in tari precum Franta, Germania, Spania, Cehia, Romania si Serbia, a afirmat Elizabeth Collins, analist la firma de cercetare Morningstar.

Fabricile de ciment din America de Nord ar putea atrage interesul unor producatori din Europa precum HeidelbergCement si Titan Cement, dar si a grupului mexican Cemex, potrivit Susquehanna International Group.

Compania irlandeza CRH, care realizeaza jumatate din vanzari in Statele Unite, este un alt posibil cumparator, anticipeaza Thompson Research Group.

In cazul fabricilor de materiale agregate, intre posibilii cumparatori se afla Vulcan Materials si Martin Marietta Materials, dar si fonduri private de investitii.

"Unele dintre aceste active sunt de prima calitate, care nu sunt scoase prea des la vanzare, astfel ca aproape toata lumea din industria de profil se va gandi daca sa cumpere. Aceasta fuziune poate avea capacitatea sa schimbe jocurile", a declarat Ian Osburn, analisat la Cantor Fitzgerald in Loondra.

Grupul elvetian Holcim si Lafarge, din Franta, ambele cu operatiuni in Romania, au convenit la inceputul acestei luni o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume si va presupune vanzarea de active, mai ales in Europa, pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare. Tranzactia este evaluata la circa 29 de miliarde de euro (40 de miliarde de dolari), incluzand si datoriile nete.

Grupul rezultat in urma fuziunii se va numit Lafarge Holcim. Acordul de fuziune a fost aprobat atat de conducerea Lafarge, cat si de cea a Holcim.

In vederea obtinerii acordului autoritatilor de reglementare, cele doua companii intentioneaza sa vanda active generatoare a 10%-15% din profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare, care echivaleaza potrivit Holcim cu circa un miliard de dolari.

Pe langa vanzarile de active in Europa, companiile ar putea renunta la active din Canada, Statele Unite, Brazilia, India si China, a declarat directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, care va conduce noul grup.

Activele care ar urma sa fie vandute ar putea valora aproximativ 7 miliarde de euro. Un reprezentant al Holcim a refuzat sa comenteze pe tema vanzarilor de active. "Toate activele noastre sunt de foarte buna calitate, conduse de echipe de inalta calificare", a declarat Lafond la o conferinta cu analistii, din 7 aprilie.

Reprezentantii Cemex, Titan, CRH si Martin Marietta nu au putut fi contactati, iar un reprezentant al Vulcan a refuzat sa comenteze.

In Statele Unite, Lafarge si Holcim au o cota de piata combinata de 27%, potrivit IBISWorld. Grupul format prin fuziune va depasi Cemex, lider in prezent cu o cota de piata de 21%.

"Cele mai multe suprapuneri de operatiuni ale Holcim si Lafarge in SUA sunt pe piata cimentului. Acolo se va concentra atentia autoritatilor de reglementare", a spus Ted Grace, analist la Susquehanna in Boston.

Holcim a obtinut anul trecut aproape 16% din venituri in America de Nord, iar Lafarge 21%, potrivit datelor Bloomberg.

Holcim ar putea vinde o fabrica de ciment in Michigan, iar Lafarge o fabrica in Ohio, considera Kathryn Thompson, director general al Thompson Research in Nashville, Tennessee.

Una dintre companiile interesate sa cumpere ar putea fi compania irlandeza CRH, al treilea mare producator de materiale agregat si betoane din SUA, intrucat desfasoara operatiuni in acele state.

Alti posibili ofertanti sunt HeidelbergCement si Cemex, dar si Titan Cement din Grecia si Buzzi Unicem din Italia.

Unele companii ar putea sa nu poata cumpara activele respective avand in vedere ca pe piata americana HeidelbergCement si Cemex sunt la fel de mari daca nu mai mari decat Lafarge si Holcim, a aratat Elizabeth Collins, analist la Morningstar in Chicago.

Atat Holcim cat si Lafarge au facut achizitii costisitoare inaintea crizei financiare, in urma carora au acumulat datorii semnificative. Holcim are in prezent 71.000 de angajati in 70 de tari, iar Lafarge 65.000 de angajati in 64 de tari.

Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati.

Lafarge are operatiuni in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor. Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe piata cimentului din Romania este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.