Legea preventiei acorda operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatata, in urma controlului dandu-se doar un avertisment fara aplicarea sanctiunii prevazute in legislatie.

Petrescu a precizat ca Legea preventiei urmeaza sa fie aprobata saptamana viitoare in sedinta Executivului.

”Astazi (joi, n.red.), Ministerul pentru Mediul de Afaceri a primit majoritatea avizelor si a intrat in sedinta intr-o prima lectura. Actul normativ constituie principiile de baza ale codului economic al Romaniei. Este structurat pe doi piloni esentiali si anume crearea cadrului optim de educare si informare a operatorilor economici si identificarea zonei de rezonabilitate in actul de control”, a aratat Petrescu, citat de News.ro.

El a precizat ca aceasta este o prima masura ”de emancipare” a actului de control si un prim pas de restabilire a unui cadru de incredere, element esential pentru ”un mediu de business stabil si sanatos”.

”Legea preventiei va aduce efectul cerut de antreprenori de mult timp, o normalizare a relatiei mediu de afaceri - autoritati de control bazata pe incredere, pe informare si educare, conformare colaborativa, astfel incat impreuna sa contribuim la predictibilitatea si stabilitatea cadrului general de business”, a explicat ministrul pentru mediul de afaceri.

El a subliniat ca Ministerul pentru mediul de afaceri a integrat propunerile de contraventii venite din partea a peste 17 ministere si agentii care au in prortofoliu organisme cu atributii de control.

”A fost proiectul de lege ce a avut parte de una dintre cele mai extinse proceduri de consultare publica. Linia de demarcatie a contraventilor care intra sub incidenta legii si faptele care nu pot beneficia de preventie din cauza gradului de pericol social ridicat pe care prezinta este stabilt si asumat exclusiv de fiecare minister in parte”, a mai spus Petrescu.

Ministrul a afirmat ca aproximativ 290 de contraventii au fost introduse la propunerea ministerelor avizatoare.

”Sub incidenta acestei legi sunt si fapte care nu se refera la activitati unde intentia de a incalca legea este evidenta si care nu prezinta un grad de pericol social ridicat. Aceste contraventii sunt din domeniile fiscal, legislatia muncii, agricultura, turism, ape si paduri, protectia mediului, comunicatii, educatie, protectia consumatorului, administratia locala, afaceri interne”, a aratat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

Potrivit acestuia, cadrul reglementat de acest act normativ acorda operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatata la primul control intr-un termen de maxim 3 luni de zile. Facilitatea introdusa pentru antreprenori consta in faptul ca, spre deosebire de pana acum, in urma actului de control se da doar un avertisment fara aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru contraventia inregistrata, urmand, dupa expirarea termenului acordat, dupa un nou control, sa se constate fie remedierea acesteia fie sa se aplice sanctionarea pentru neconformare.

”Totodata, operatorul care a fost identificat ca fiind neconform beneficiaza de preventie o singura data pentru oricare dintre contraventii in termen de 3 ani de la data aplicarii sanctiunii avertismentului”, a mai spus Petrescu.

Petrescu a spus ca Legea preventiei va fi aprobata saptamana viitoare in sedinta Executivului. ”Este trimestrul II pentru a fi adoptata si trimisa in cele doua Camere ale Parlamentului. Urmeaza ca saptamana viitoare sa fie adoptata de catre Guvern”, a spus Petrescu.

Legea preventiei reprezinta un element central al politicii de reglementare pro business, fiind o etapa in strategia de imbunatatire a mediului de afaceri, alaturi de alte proiecte importante ale ministerului: Legea lobby-ului, Legea parteneriatului public privat, armonizarea legislatiei in domeniul comertului, contributia la Codul Economic prin propuneri la Legea 31/1990 si altele.