"Pana in prezent, am depus sesizari la organele abilitate, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si la ANAF, sesizari al caror obiect viza suspiciuni grave de coruptie si prejudicii estimate deja la peste 6 milioane de euro, in conditiile in care controlul nu a fost inca finalizat", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Daniel Chitoiu ii raspunde astfel presedintelui PDL, Vasile Blaga, care a declarat, marti, ca ARD ii cere premierului Victor Ponta "sa se deplaseze din studiourile de televiziune la Combinatul Oltchim" si sa-l demita "pe asa-zisul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu", informeaza Mediafax.

Blaga a spus, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul Ponta "si-a dovedit incompetenta la Oltchim" si ca premierul "a mintit" atunci cand a spus ca are solutie pentru acest combinat.

In replica, Daniel Chitoiu sustine ca liderii ARD spun astfel de lucruri "halucinante" din "disperare".

"Am dezvaluit toate nenorocirile care au avut loc acolo in ultimii trei ani si cred ca toata Romania a inteles ce s-a intamplat la Oltchim. ARD se afla acum in situatia in care «Hotul striga hotii!», in incercarea de a ascunde sub pres mizeria facuta la Oltchim. (...) Nu l-am auzit pe domnul Blaga sau pe vreun alt membru al PDL sa-si asume nici macar 1% din responsabilitate in ce priveste situatia Oltchim", afirma Chitoiu, in comunicat.

Incercarea Guvernului Ponta de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane de euro pentru titluri.

Productia la combinatul Oltchim a fost reluata la inceputul lunii octombrie, la instalatia de electroliza cu membrana. Chitoiu afirma, in 2 noiembrie, ca in saptamanile viitoare oltchim va functiona la 60% din capacitate.

Potrivit lui Chitoiu, combinatul chimic va functiona "usor-usor" la 65% din capacitate, iar Guvernul a luat legatura cu cei de la Comisia Europeana in vederea obtinerii acordului pentru acordarea unui ajutor de salvgardare de 20 de milioane pentru Oltchim. Blaga a mai spus, marti, ca "solutia lui Ponta este fuga de Oltchim si tacerea".

Chitoiu adauga, in comunicat, ca face "tot ce este omeneste posibil" pentru plata la zi a salariilor angajatilor si pentru deschiderea "treptata" a combinatului.

"In ce-l priveste pe domnul Blaga vreau sa-i transmit un singur lucru: am de coordonat un minister si de indreptat toate nenorocirile pe care le-am gasit aici cand am venit, in 9 mai. Nu am nici timp si nici nu intentionez sa raspund la fiecare atac demagogic lansat cu disperare de ARD", a mai spus Chitoiu, in comunicat.

Angajatii Oltchim au inceput la sfarsitul lunii august mai multe proteste, dupa ce combinatul a fost oprit din functionare. Inclusiv luni si marti aproximativ 400 de salariati ai Oltchim au protestat, cerand sa le fie platite salariile restante pentru lunile septembrie si octombrie si ca premierul Victor Ponta sa vina sa le explice de ce Guvernul nu si-a onorat promisiunile.