"Decizia de la Hidroelectrica este absolut contraproductiva. Este multa lipsa de predictibilitate. Daca vreau sa aduc acum bani in tara nu pot. Nu am cum sa argumentez o asemenea cerinta (...) Evident ca vom deveni reticenti sa finantam companiile de stat. Trebuie sa vedem ce facem cu aceasta situatie. Se spun multe, dar in banking nu se actioneaza pe vorbe (...) Inevitabil ca se va proviziona expunerea pe Hidroelectrica", a spus Negritoiu la ZF Bankers Summit 2012, scrie Mediafax.

Intrebat daca nu cumva bancherii si analistii ar trebui sa explice mai bine decidentilor care sunt consecintele unor asemenea masuri, Negritoiu a raspuns transant, aratand ca o astfel de decizie arata lacune de baza ale reprezentantilor statului.

"Ce sa le mai explici? Nu poti sa pleci de la baza. Daca nu intelegi, nu te duci. Eu am fost in acele pozitii si stiu cum e. Nu dormi noaptea.... Nu poti sa faci un joc de picioare dambovitean", a spus seful ING Romania.

El vede necesara revenirea la predictibilitatea economiei, vulnerabilitate care se manifesta de cativa ani, iar in acest context un responsabil al statului trebuie sa aiba cunostintele necesare inca din prima zi de activitate

"O simpla actiune, care vrea sa fie justificata, dar nici nu stiu pe cine reprezinta ca actiune, reducerea salariilor reprezenta pe cineva. Si faci o mica jonglerie damboviteanu (...) Stai asa ca vrem sa le-o tragem unora, dar nu stii cui, si potential poti sa ti-o iei maine. Toate acestea se adauga la problemele pe care le avem. Ne inrautatim situatia in loc sa o imbunatatim", a completat Negritoiu.

Tribunalul Bucuresti a admis miercuri cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica, solicitarea fiind depusa la finele saptamanii trecute.

In prima zi ZF Bankers Summit 12, mai multi bancheri au criticat in termeni duri decizia Guvernului de a introduce in insolventa una dintre cele mai mari companii de stat.

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat ca intrarea in insolventa a Hidroelectrica este mai ingrijoratoare pentru Romania decat rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputational al statului, argumentand ca nu se raspune "la un smen cu un smen".

La randul sau, Henk Paardekooper, presedinte al RBS Romania a aratat ca decizia a fost surpinzatoare, pentru ca nu s-a mai intalnit ceva similar in istoria recenta a Romaniei, chiar daca alte state au ales solutii de acest gen in ultima perioada.

Paardekooper a completat ca decizia Moody's de a cobori miercuri cu patru trepte ratingul Hidroelecrica este relevanta pentru a intelege efectele unei asemenea decizii.

Seful RBS nu a dorit sa comenteze relatia comerciala a bancii cu Hidroelectrica.

Directorul general adjunct BRD - Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel, crede ca esecul licitatiei de titluri de stat de la inceputul acestei saptamani poate fi si rezultatul anuntului privind Hidroelectrica, care a determinat unele banci sa nu participe sau sa ceara dobanzi inalte.

"Ceea ce se reproseaza cei din exterior este nu atat intrarea in insolventa, (...) ci ca se poate interpreta ca un atac la institutia contractului. Cei din occident se uita la institutia contractului si exista temerile ca si alte companii ar putea fi incurajate sa faca la fel, daca nu chiar si entitati private", a comentat directorul BRD - Societe Generale.

De asemenea, presedintele Raiffeisen, Steven van Groningen, spunea ca ii e foarte greu sa le explice investitorilor straini ce s-a intamplat la Hidroelectrica si de ce aceasta companie a fost introdusa in insolventa, mai ales ca multe alte companii de stat se afla intr-o situatie financiara mult mai grava.

"Nu este foarte greu pentru multi investitori straini sa numeasca 5 companii de stat care sunt in pozitie mult mai grava decat Hidroelectrica. Ii bagam si pe ei in insolventa?", a afirmat seful Raiffeisen.