"Vrem sa stimulam cresterea numarului de emitenti si a lichiditatii pietei de capital. Avem o discutie destul de avansata cu Guvernul, Ministerul de Finante in principal, care a identificat societati cu participare de stat minoritara si majoritara listate, dar si nelistate, pe care sa le listam la Bursa de la Bucuresti", a declarat Negritoiu marti. 

Companiile identificate sunt impartite in trei categorii, cate cinci pe fiecare segment: cele neprivatizate, unde statul detine pondere majoritara (de exemplu, Hidroelectrica, Portul Constanta, Aeroporturi Bucuresti), companiile privatizate, nelistate, unde statul are participatii minoritare (Telekom, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica) si unde are optiunea sa vanda detinerile de actiuni total sau partial, precum si societatile listate in care statul are participatii minoritare sau majoritare si unde ar putea mari emisiunea (Petrom, Nuclearelectrica sau Romgaz).  Telekom a inceput procedurile, selectand deja consultantul. 

"Listarea acestor companii ar putea aduce Trezoreriei statului peste un miliard de euro si ar contribui la cresterea lichiditatii si al volumului de tranzactii la BVB", a spus Negritoiu. 

El a punctat ca se poate incepe cu oricare dintre societatile mentionate care este pregatita. 

"Daca am putea sa incepem chiar in toamna cu una, doua sau trei dintre aceste societati, in urmatoarele 24 de luni probabil volumul de tranzactii ar creste substantial", a adaugat seful ASF.