Tranzactia va crea cel mai mare furnizor mondial de seminte modificate genetic si erbicide. Atat Bayer, cat si Monsanto au o prezenta semnificativa si in Romania.

Potrivit unor surse citate de Reuters anterior, dupa patru luni de discutii, momentul decisiv a venit saptamana trecuta cand Bayer si-a imbunatatit, din nou, oferta de preluare, pana la 127,50 dolari in numerar pentru fiecare actiune Monsanto.

Noua oferta evalueaza Monsanto la 66 de miliarde de dolari, excluzand datoriile, dar cu toate acestea este sub pretul de 130 de dolari pe actiune, pe care compania americana spera sa il obtina.

Acordul dintre Bayer si Monsanto este cel mai recent dintr-o serie de tranzactii majore in sectorul agrochimiei. Grupul elvetian Syngenta a acceptat sa fie preluat de firma chineza ChemChina pentru 43 de miliarde de dolari in timp ce companiile americane Dow Chemical si DuPont au acceptat sa-si uneasca activitatile din sectorul de agrochimie pentru a da nastere unui grup evaluat la 130 de miliarde de dolari.

Pe piata mondiala a erbicidelor, Bayer este pe locul doi, cu o cota de piata de 18%, in timp ce pe primul loc se afla Syngenta, cu 19% din piata. Monsanto este lider pe piata semintelor, cu o cota de piata de 26%, urmata de DuPont.