A fost depusa in atentia Consiliului Concurentei si notificarea privind concentrarea economica rezultata.  

Tranzactia s-a facut in doi pasi: achizitia unui pachet de actiuni de la grupul de actionari controlat de Ilie Carabulea si subscrierea tuturor actiunilor ramase nesubscrise in cadrul procesului de majorare de capital initiat in iunie 2015.

Numarul total de actiuni BCC dupa majorare este de 2.202.742.822, din care Nextebank va detine 1.206.938.198 (54,79%).  

"Finalizarea tranzactiei de achizitie a pachetului majoritar de actiuni ale Bancii Carpatica de catre Nextebank marcheaza o prima etapa foarte importanta in planurile de crestere ale celor doua institutii de credit. Intentionam ca, dupa parcurgerea tuturor procedurile legale necesare, sa demaram si un proces de fuziune intre Banca Carpatica si Nextebank. Speram ca alaturi de echipele ambelor banci sa construim o banca locala de succes, profitabila si cu un model de afaceri inovativ. Intentionam sa valorificam o serie de oportunitati identificate in piata bancara in Romania, utilizand resursele comune excelente, lichiditatea si platforma bancara diversificata, personalul dedicat si expertiza acestuia, care constituie o baza solida pentru strategia noastra de crestere viitoare, atat organic cat si prin fuziuni si achizitii", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Nextebank, Horia Manda.  

Potrivit directorului general al Bancii Carpatica, Johan Gabriels, cele doua banci vor avea impreuna, in scurt timp, o contributie notabila in contextul bancar romanesc.  

"Ultimii doi ani au fost plini de provocari pentru Banca Comerciala Carpatica. A fost nevoie de un efort considerabil si sustinut pentru a face fata problemelor istorice, precum portofoliul de credite neperformante, si pentru a construi un climat de incredere in relatia banca-actionari-clienti-autoritati de reglementare. Da, au existat unele puncte de vedere diferite si unele decizii au fost dificile, dar in permanenta echipa a fost pregatita si angajata pentru realizarea obiectivului stabilit, acela de a atrage capital suplimentar necesar asigurarii continuitatii si dezvoltarii pe mai departe a bancii. (...) Intampinam cu optimism si deschidere pe Horia Manda - presedinte Nextebank - si intreaga echipa a Nextebank, avand convingerea ferma ca, impreuna, cele doua banci vor fi mai puternice si in scurt timp vor avea o contributie notabila in contextul bancar romanesc", a spus Johan Gabriels.  

Nextebank SA este detinuta din 30 aprilie 2014 de catre Emerging Europe Accesion Fund, un fond de private equity care succede fondului de investitii Balkan Accession Fund si are majoritar investitori institutionali: Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investitii (EIF), Banca de Comert si Dezvoltare a Regiunii Marii Negre, DEG - parte a grupului bancar german KFW, fiind totodata al treilea fond de private equity pentru care Axxess Capital Partners ofera consultanta investitionala.