Prima reactie oficiala de la Rompetrol

"KMG International saluta incheierea astazi (marti - n.r.) la Beijing a memorandumului de intelegere intre compania nationala KazMunayGas Kazahstan si CEFC China Energy Company Limited pentru crearea si dezvoltarea la nivel international a unui parteneriat strategic in sectorul de petrol si gaze. Activele si operatiunile detinute si derulate de KMG International (KMGI) in Europa si in regiunea Marii Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmari atat cresterea performantelor operationale si financiare ale KMG si ale subsidiarelor sale din afara Kazakhstanului, cat si extinderea la nivel international a activitatilor si operatiunilor de profil derulate de compania CEFC", se arata in comunicatul KMGI.

In cadrul memorandumului, CEFC si-a exprimat intentia de a prelua o parte din actiunile detinute de KMG in cadrul KMGI si, in acest sens, a transmis catre unicul actionar - KMG o propunere de preluare, mai spun oficialii companiei. KMG International este detinut integral de KazMunayGas, compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan.  

"KMG va lua in considerare continuarea livrarilor de titei pe termen lung catre subsidiarele KMGI pentru sustinerea si extinderea operatiunilor de profil ale acestora in Europa. Parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC si KMG International si va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune si va contribui la cresterea economica si sociala a zonelor in care acestea vor fi implementate, inclusiv in Romania", se mai arata in comunicat.

Surse citate de Reuters sustin ca valoarea tranzactiei se situeaza undeva intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari.

Acestea mai spun ca CEFC vrea sa investeasca "miliarde de dolari" pentru a extinde reteaua de distributie a KMG International pana la peste 3.000 de benzinarii, de la aproape 1.000 in prezent.  

O parte din finantare va proveni de la fondul chinez de dezvoltare a infrastructurii "Drumul Matasii", in valoare de 40 de miliarde dolari.

"Kazahstanul are rezerve semnificative de petrol si gaze naturale si a fost un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale 'O centura, Un drum'" a adaugat sursa.  

Grupul kazah KazMunayGas este proprietarul KMG International, companie care desfasoara operatiuni majore in rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale in 15 tari.

In Romania, grupul opereaza rafinaria Petromidia Navodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiesti - cea mai veche unitate de profil in functiune (1905) si cea mai mare, dar si o retea de distributie a carburantilor formata din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si 3 statii de imbuteliere GPL, 7 depozite.  

KazMunayGas, un conglomerat cu 80.000 de angajati, care este responsabil pentru 27% din productia de petrol a Kazahstanului, este in cautare de noi surse de finantare in conditiile in care scaderea pretului petrolului i-a ingreunat rambursarea datoriilor.  

In august 2007, KazMunayGas (companie petroliera controlata de statul kazah) a semnat un acord de achizitie de actiuni cu Rompetrol Holding SA (Elvetia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut participatia de 25% pe care o mai detinea la Rompetrol Group catre compania KazMunayGas /KMG/, care a ajuns sa controleze in totalitate grupul Rompetrol.