Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), care reprezinta interesele unor investitori americani de pe piata romaneasca, a criticat dur, miercuri, Ordonanta de Urgenta de modificare a codurilor penale, adoptata marti seara de Guvern, apreciind ca aceasta transmite un puternic semnal de neincredere si nesiguranta in Romania pe plan intern si extern.

"Adoptarea intr-un mod netransparent a acestor acte normative, in ciuda punctelor de vedere si recomandarilor exprimate de institutiile competente, decredibilizeaza executivul si transmit un puternic semnal de neincredere si nesiguranta atat in plan intern cat si extern", a precizat organizatia, intr-un comunicat.

Amcham considera ca fermitatea luptei anticoruptie a avut o contributie majora la progresul recent al Romaniei si la cresterea atractivitatii tarii pentru investitii, iar deciziile luate marti de guvern anuleaza realizarile ultimilor ani si creste riscul de tara al Romaniei.

"Este deosebit de ingrijorator pentru comunitatea de afaceri si societate in general ca acte normative cu asemenea implicatii morale, societale si economice cu efecte imediate si pe termen lung sunt adoptate de Guvern fara respectarea unor minime cerinte privind transparenta decizionala", arata organizatia.

AmCham considera, de asemenea, ca actele normative adoptate marti de Guvern "submineaza statul de drept si incalca principiile fundamentale ale transparentei, stabilitatii si predictibilitatii si indeparteaza Romania de valorile si standardele Europene".

AmCham reprezinta interesele a circa 400 de companii americane care au investit in Romania peste 20 miliarde de dolari din 1993 pana in prezent.
 
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana: Modificarile pun sub semnul intrebarii vointa noului Guvern de a continua lupta impotriva coruptiei

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) se teme ca modificarile aduse Codului penal, adoptate marti, vor avea un impact negativ asupra relatiilor economice bilaterale romano-germane si transmit un semnal de nesiguranta in randul investitorilor germani.

"Modificarile aduse ieri Codului penal si Codului de procedura penala prin ordonanta de urgenta pune, in opinia companiilor germane din Romania, sub semnul intrebarii vointa noului Guvern de a continua fara compromisuri lupta impotriva coruptiei. O limitare a principiilor statului de drept si pericolul reaparitiei coruptiei vor avea evidente efecte negative asupra dezvoltarii economice a tarii. Aceste actiuni transmit un puternic semnal de nesiguranta in randul investitorilor germani si pot influenta negativ stransele relatii economice dintre Romania si Germania", se mentioneaza intr-un comunicat al AHK Romania.

Potrivit reprezentantilor investitorilor germani, Romania este in pericol de a-si pierde imaginea pozitiva, "recastigata cu greu in ultimul an".

"Acest lucru este cu atat mai regretabil cu cat Romania isi slabeste astfel pozitia sa ca amplasament investitional stabil si de incredere, mai cu seama in contextul politic delicat la nivel global", se precizeaza in comunicat.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat marti seara ca Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala.

"Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astazi - este vorba de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii 296 Cod penal si a Legii 135 Cod de procedura penala. Practic, prin aceasta ordonanta de urgenta, am facut si am pus in concordanta deciziile Curtii Constitutionale care (...) trebuiau sa fie implementate fie de catre Guvern, fie de catre Parlament", a declarat Iordache.

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) este reprezentanta oficiala a economiei germane si, totodata, cea mai mare camera de comert bilaterala din Romania. Infiintata in 2002, AHK Romania numara in prezent peste 550 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente.