"Nu au fost inregistrate costuri speciale nete in rezultatul operational. Provizioanele speciale nete pe partea financiara au totalizat 55 milioane euro, rezultand din deprecierea activelor in legatura cu proiectul Nabucco Vest", se arata intr-un raport preliminar prezentat miercuri de OMV pentru trimestrul al doilea al acestui an, citat de Mediafax.

Consortiul Sah Deniz II, care dezvolta zacamantul urias de gaze naturale Sah Deniz, din Marea Caspica, a confirmat selectarea proiectului Conductei Trans-Adriatice (TAP), cu destinatia in Italia, ca ruta de export catre Europa. Proiectul Nabucco Vest, la care este parte si Romania, a pierdut astfel, in prima etapa, cursa pentru gaze azere.

Nabucco Vest vizeaza livrarea de gaze extrase din Marea Caspica la un terminal din Austria, cu tranzit prin Bulgaria, Romania si Ungaria.

Actionarii consortiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).

Productia de petrol si gaze a OMV a scazut usor in trimestrul al doilea, la 297.000 barili echivalent petrol pe zi, fata de 302.000 barili echivalent petrol pe zi in primele trei luni ale anului, respectiv 305.000 in perioada aprilie-iunie a anului trecut, se mai arata in raportul preliminar publicat miercuri de grupul austriac.

Declinul a fost determinat de chestiuni tehnice si inundatii in Austria, probleme tehnice in Kazahstan si probleme de securitate si greve in Libia, se spune in raport. Scaderea a fost limitata de evolutia favorabila din Romania si Noua Zeelanda.

Productia de petrol si gaze a Petrom a urcat la 184.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 183.000 barili in primul trimestru, respectiv 182.000 in trimestrul al doilea al anului trecut.