Vanzarile grupului au scazut, in perioada ianuarie-septembrie, cu 16%, pana la 13,63 miliarde lei, de la 16,20 miliarde lei in aceeasi perioada din 2014, in timp ce investitiile s-au diminuat cu 33%, totalizand circa 3 miliarde lei, de la 4,48 miliarde lei anul trecut.  

"In primele noua luni din 2015, performanta financiara a grupului a fost sever afectata de scaderea cu aproximativ 50% a preturilor titeiului comparativ cu perioada similara a anului precedent. Intr-un mediu de piata cu preturi mici la titei ce ar putea dura, am decis sa ne reducem estimarile privind pretul viitor al titeiului, ceea ce a determinat ajustari de depreciere ale unor active din segmentul Upstream. Efectul negativ din Upstream a fost doar partial compensat de rezultatele bune din Downstream, datorate modelului nostru de afaceri integrat si sustinute de marjele de rafinare imbunatatite, precum si de cererea de produse crescuta (...)", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Profitul inainte de plata taxelor si impozitelor (EBIT), excluzand elementele speciale, a scazut cu 71%, in T3 2015, comparativ cu trimestrul anterior, la 416 milioane lei, fiind determinat de preturile semnificativ mai mici realizate la titei, scaderea volumelor vanzarilor si cresterea cheltuielilor cu amortizarea.  

De asemenea, cheltuielile de explorare au crescut la valoarea de 62 milioane lei, reflectand in principal achizitiile de seismica onshore si studiile geologice si geofizice. OMV Petrom a decis sa isi revizuiasca estimarile privind pretul titeiului, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.  

"In momentul de fata, estimarile de pret pentru titeiul Brent sunt 55 USD/bbl pentru 2016, 70 USD/bbl pentru 2017, 80 USD/bbl pentru 2018 si 85 USD/bbl incepand cu 2019. Aceste estimari revizuite au determinat ajustari de depreciere, in principal pentru activele aferente productiei, recunoscute la sfarsitul T3/15. EBIT-ul raportat pentru T3/15 a fost de (407) milioane lei, reflectand elemente speciale in valoare de (823) milioane lei, in principal ca urmare a reducerii estimarilor privind pretul titeiului si a restructurarii de personal", anunta OMV Petrom.  

La capitolul costuri de productie, exprimate in dolari americani/bep, grupul petrolier raportat o scadere de 20% in T3 din 2015 fata de aceeasi perioada din anul anterior, in principal datorita efectelor favorabile ale cursului de schimb valutar, costurilor mai mici cu serviciile si personalul, precum si reducerii impozitului pe constructii in Romania de la 1,5% la 1%.  

In Romania, la nivelul T3 2015, costurile de productie exprimate in dolari americani/bep s-au diminuat cu 18%, la 12,86 USD/bep, in timp ce, exprimate in lei/bep, au inregistrat valoarea de 51,23 lei/bep, cu 3% mai mici comparativ cu nivelul din T3 din 2014.  

Totodata, investitiile de explorare au fost, in aceeasi perioada, de 321 milioane lei, comparativ cu valoarea de 370 milioane lei raportata in al treilea trimestrul din anul anterior, reflectand in special campania de foraj in zona de adancime a Marii Negre.  

Productia zilnica de hidrocarburi a fost de 173,6 mii bep/zi, iar in Romania de 164,7 mii bep/zi, in timp ce productia totala a fost de 15,97 milioane bep (Romania: 15,15 milioane bep), cu 3% mai mica fata de aceeasi perioada a anului anterior.  

In plus, productia interna de titei si condensat s-a situat la 6,85 milioane bbl, cu 2% sub nivelul consemnat in T3 din 2014, in principal din cauza declinului natural.  

Productia interna de gaze a scazut, in T3 din 2015, la 8,30 milioane bep fata de 8,64 milioane bep, in T3 din 2014, sondele noi intrate in productie si reparatiile capitale efectuate in perioada anterioara la zacamantul Bustuchin compensand numai partial impactul reparatiilor capitale planificate si al lucrarilor de suprafata efectuate in T3/15 la zacamantul Totea Deep, precizeaza compania.  

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 780 benzinarii, la sfarsitul lui 2014.