"Forma finala a contractului este rezultatul consultarilor cu clientii, asociatiile profesionale si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Noile clauze clarifica faptul ca, in cazul in care initiativa legislativa privind conversia obligatorie a creditelor va fi aprobata de catre autoritatile statului, banca va aplica un mecanism de compensare a sumelor acordate voluntar ca reducere si cele la care clientii ar fi indreptatiti in urma actului normativ. Astfel, daca eventualele solutii impuse de catre autoritatile statului ar depasi procentual reducerea oferita de catre OTP Bank, prin programul sau voluntar, atunci banca va suporta diferenta, in favoarea clientilor. In caz contrar, conditiile prevazute in contractul incheiat intre banca si clienti vor ramane neschimbate. In acest fel, clientii vor beneficia de oferta cea mai avantajoasa", anunta banca.  

Noile clauze contractuale atesta faptul ca acei clienti care solicita conversia, dar nu doresc sa renunte la litigii, pot opta pentru conversie, beneficiind insa de o reducere mai mica.  

"Toate contractele pentru conversia creditelor in CHF incheiate cu clientii bancii respecta noua forma. Propunerea initiala de contract nu a fost semnata de catre niciun client, intrucat aceasta era supusa analizei si dezbaterii celor interesati, inainte de inmanarea formei finale a documentului. In plus, banca nu a intentionat niciodata sa solicite clientilor returnarea banilor rezultati din aplicarea reducerilor, fapt care reiese mult mai clar din noua versiune de contract", se mai arata in comunicat.  

"Consider ca ajustarile clauzelor contractuale subliniaza si mai clar beneficiile ofertei noastre pentru clienti si sper ca demersul nostru voluntar ii va ajuta in mod real pe toti clientii OTP Bank. Datorita numarului foarte mare de cereri de conversie inregistrate pana in momentul de fata, avem incredere in succesul programului", a declarat presedintele OTP Bank Romania, László Diósi.  

Reactia bancii vine dupa ce in presa au aparut acuzatii potrivit carora contractele de conversie propuse clientilor cu credite in CHF contin clauze abuzive.  

OTP Bank Romania a lansat, in decembrie 2015, un program de conversie dedicat creditelor in CHF, bazat pe solutii personalizate, pe termen lung.

"Programul are ca obiectiv principal reduceri substantiale ale datoriilor actuale ale clientilor, urmand ca sumele ramase dupa aplicarea discountului sa fie convertite in leu sau euro, la alegerea clientului", se mentioneaza in comunicatul bancii.  

Programul lansat de OTP Bank Romania la sfarsitul anului trecut se adreseaza unui numar de 10.500 de clienti cu credite in CHF, garantate cu ipoteca, inclusiv celor cu creditele externalizate, care sunt repatriate in prezent in acest scop.

Banca promite clientilor ca, in urma accesarii programului, vor plati rate mai mici decat echivalentul lor in lei din decembrie 2014, inainte de explozia cursului leu/franc elvetian de la inceputul anului 2015.  

In plus, programul poate fi accesat de clientii care au intarzieri de cel mult 90 de zile la plata ratelor lunare, inregistrate la momentul conversiei. Insa si cei cu restante mai mari de 90 de zile vor putea deveni eligibili daca vor acoperi suma necesara astfel incat intarzierile lor sa nu depaseasca nivelul celor 90 de zile.