Reprezentantii National Bank of Greece si ai OTP Bank Romania au semnat acordul privind achizitionarea Bancii Romanesti. Partile nu doresc sa dezvaluie detaliile financiare ale tranzactiei”, se arata in comunicatul publicat joi.

Tranzactia trebuie sa obtina aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru a putea fi finalizata. In urma finalizarii achizitiei, cota de piata a OTP Bank Romania (OBR) va creste la aproape 4%, fata de 2,09% cat este in prezent, urcand astfel pe locul 8 in topul bancilor din Romania. Banca Romaneasca este a 14-a cea mai mare banca din Romania, cu o cota de piata de 1,62%.

Societe Generale Corporate & Investment Banking a actionat in calitate de consilier financiar unic al OTP Group in aceasta tranzactie.

”Lucram impreuna ca sa ne asiguram ca fuziunea are un impact pozitiv asupra clientilor ambelor banci. Acest lucru nu implica doar un acces mai facil la sucursalele bancii, dar si imbunatatirea calitatii serviciilor. Ne asteptam ca finalizarea tranzactiei financiare sa aiba loc la inceputul anului 2018, dupa validarea acesteia de catre autoritatile competente”, a declarat director general adjunct al diviziei comerciale a OTP Bank, László Wolf, in cadrul comunicatului.

Clientii Bancii Romanesti nu sunt afectati in niciun fel de aceasta tranzactie. In momentul de fata, conditiile contractuale raman neschimbate. OTP Bank Romania doreste sa puna si la dispozitia clientilor Banca Romaneasca oferta din cadrul programului de conversie a creditelor in CHF. Incheierea financiara a tranzactiei va avea loc la inceputul anului 2018. OTP Bank Romania si Banca Romaneasca vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lina”, a mai anuntat reprezentantul OTP Bank.

Wolf a declarat, in luna martie a acestui an, ca in Romania exista cel putin trei banci semnificative scoase la vanzare, iar OTP are suficienti bani s-o cumpere pe oricare, in contextul in care lichiditatile la nivel de grup sunt de 8 miliarde euro, iar pentru piata din Romania ar fi suficiente in prezent 10-15 banci mari.

In luna februarie a acestui an, directorul general al OTP Bank Romania, László Diósi, a declarat, pentru News.ro, ca este probabila achizitia, de catre grupul bancar ungar, a unei banci cu o cota de piata in Romania de cel putin 1% in acest an, dar nu la orice pret, in conditiile in care obiectivul bancii, de a atinge o cota de piata de 5% in trei ani, este aproape imposibil de atins doar pe cale organica.

National Bank of Greece (NBG), a doua mare banca din Grecia, a anuntat, la inceputul lunii iulie, ca este aproape de vanzarea activelor din Romania, Serbia si Cipru, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autoritatile europene.

Ca si alte banci elene, NBG vinde active si subsidiare din strainatate pentru a se concentra pe activitatile din Grecia, iar cu fondurile obtinute isi consolideaza capitalul si lichiditatile.

Cumparatorul subsidiarei din Romania, care are o retea de 110 sucursale si pe care NBG o detine in totalitate, va rambursa si un imprumut de 550 de milioane de euro contractat de Banca Romaneasca de la NBG.

OTP Bank Romania este subsidiara a bancii ungare OTP Bank, membru al celui mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est – un furnizor integrat si auto-finantat de servicii financiare. Prezenta sa in Romania dateaza din 2004. In prezent, este a 11-a cea mai mare banca din tara. Ultima achizitie a unei institutii financiare realizata de OTP Bank in Romania a fost in 2014, prin Millennium Bank.

OTP Bank ofera servicii financiare universale pentru aproximativ 13 milioane de clienti din noua tari, prin intermediul unei retele teritoriale de peste 1300 de unitati, ATM-uri si canale electronice.