Protestatarii au mai cerut recunoasterea oficiala a Sindicatului National Realitatea, care are peste 2.000 de membri in cadrul companiei.

Acestia au venit la protest cu steaguri ale structurii sindicale si bannere pe care scria "Solicitam Auchan Romania recunoasterea oficiala a Sindicatului National Realitatea" si "Este dreptul lucratorilor de a adera la sindicat". Timp de doua ore, protestatarii au scandat "Sindicat la Auchan!" si "Uniti suntem mai puternici", iar la finalul actiunii de protest au inaintat o petitie managerului de HR al companiei.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Comert, Vasile Gogescu, a declarat pentru Mediafax ca managerul de resurse umane le-a transmis ca ii considera parteneri de dialog, dar ca le interzice sa contacteze angajatii in timpul pauzelor de masa.

Liderul sindical a mai spus ca cei din conducerea companiei au refuzat sa recunoasca structura sindicala si fiecare sesiune de pregatire a angajatilor incepea cu mesajul "In Auchan nu avem sindicat", desi acestora li se retine contributia.
Vasile Gogescu a mai spus ca actiunile de protest vor continua, sindicalistilor urmand sa li se alature si colegi din ate tari in care compania este prezenta, cum ar fi Italia, Spania si Franta.

"In niciun caz si in nicio tara din lume nu impiedicam viata sindicala, din contra suntem buni parteneri de dialog social si respectam legea. Si in Romania ne bucuram sa avem relatii cordiale cu toti reprezentantii salariatilor, prezenti in toate magazinele noastre, printre care se inscriu si sindicatele. Noi realizam dialogul si ne preocupam permanent de ansamblul colaboratorilor Auchan din toate magazinele noastre, 11.000 de persoane, pe care ii ascultam atat direct, zi de zi, cat si prin grupurile interne de dialog Agora, respectiv prin intalnirile cu reprezentantii salariatilor liber alesi de catre ei in fiecare magazin, potrivit prevederilor legale. 20% din colaboratorii Auchan sunt inscrisi astazi intr-un sindicat si, inca de la inceput avem un nivel foarte bun de informare, dialog social si colaborare si cu reprezentantii acestora", a declarat Tiberiu Danetiu, directorul de marketing al Auchan Romania, intr-un comunicat remis Incont.ro.
 
El a aratat ca, incepand din 2013, pe langa preluarea celor peste 5.000 de angajati ai hipermarketurilor real, Auchan a creat inca 1.000 de locuri de munca, a asigurat peste 125.000 de ore de formare si a realizat investitii de peste 2 milioane euro in remodelarea fiecarui magazin, inclusiv in renovarea spatiilor de lucru si imbunatatirea conditiilor de munca.

Actiunea de protest a fost organizata de Federatia Sindicatelor din Comert, membra a CNS "Cartel Alfa" si UNI GlobalUnion, structura care are peste 15.000 de membri in sindicate reprezentative din companiile multinationale din comert. Sindicalistii au aratat ca dreptul oricarui angajat de a adera liber la o organizatie sindicala este garantat de legislatia din Romania, fiind prevazut in Constitutie, Codul Muncii si Conventiile Organizatiei Internationale a Muncii ratificate.