In luna martie a acestui an, Philip Morris International a anuntat ca a investit circa 300 de milioane de euro pentru transformarea unei fabrici de tigari din Grecia intr-o unitate de productie de stick-uri de tutun destinate produsului fara fum.

In luna aprilie a acestui an, reprezentantii Philip Morris au prezentat, in cadrul unei intalniri cu premierul Sorin Grindeanu, proiectul unei investitii semnificative pentru piata din Romania, fara a da alte detalii.

”Este un proces de reconversie a fabricii care se va termina, in cea mai mare parte, pana la finalul anului 2018. Cei 300 de noi angajati vor fi angajati in urmatorii doi ani, iar numarul total al angajatilor va ajunge la 970”, a afirmat marti directorul general al Philip Morris Romania, Branislav Bibic, potrivit News.ro.

Fabrica de la Otopeni va produce exclusiv stick-uri pentru IQOS. O parte a productiei va acoperi complet nevoile pietei din Romania, unde numarul utilizatorilor de Iqos este estimat la cateva zeci de mii, iar restul va fi exportat, in principal, in state din Uniunea Europeana (UE).

”Primele produse, de test, vor iesi pe linia de productie in august. Pana la finalul anului vom demara exporturile. Cota de piata a Iqos in cele mai importante cinci orase din Romania este de 1%, o evolutia extrem de rapida tinand cont ca, pana anul trecut, nu comercializam in afara Bucurestiului”, a afirmat Bibic.

La nivel global, numarul utilizatorilor de Iqos este estimat la aproape trei milioane.

Fabrica din Otopeni va fi a treia fabrica Philip Morris International care va produce rezerve din tutun - HEETS. Cel mai recent anunt de investitie in construirea unei fabrici Philip Morris International, care sa produca astfel de produse, a fost facut in luna iunie a acestui an, in Germania.

Anterior, in octombrie 2016, compania a finalizat prima sa fabrica de productie a rezervelor din tutun, in Crespellano (Bologna, Italia). Prima tara in care au fost produse HEETS, la scara mica, a fost Elvetia, la Centrul de Dezvoltare Industriala din Neuchatel. Pana la finalul anului 2018, Philip Morris International planifica sa aiba o capacitate anuala totala de productie de aproximativ 100 miliarde de unitati.

IQOS este un dispozitiv electronic cu ajutorul caruia se pot utiliza produsele fara fum ale Philip Morris International si raspunde noilor cerinte si preferinte ale fumatorilor adulti. Acest produs incalzeste tutunul in loc sa il arda si a fost lansat in 2014, fiind disponibil pana in acest moment in orase importante din peste 25 de piete la nivel global.

Philip Morris a construit o fabrica in Otopeni in 1997, iar marcile principale de tigari comercializate in Romania sunt Marlboro, Parliament, Virginia Slims, Philip Morris, L&M si Chesterfield.

Philip Morris Romania a avut anul trecut venituri totale de 228,1 milioane lei si un profit net de 36,2 milioane lei, iar numarul angajatilor era, la finalul lui 2016, de 674, potrivit datelor trimise la Ministerul Finantelor.

Principalii concurenti pe piata din Romania ai Philips Morris sunt British American Tobacco (BAT) si Japan Tobaco International (JTI).