Cresterea valorii fuziunilor si achizitiilor a avut loc pe fondul scaderii numarului tranzactiilor pana la 119, de la 131 in 2014.

Sectorul financiar din Romania a inregistrat anul trecut un nivel ridicat al tranzactiilor gratie unor operatiuni cu valoare mare, precum preluarea de catre UniCredit a restului actiunilor la UniCredit Tiriac pentru aproape 700 milioane de euro.  

"Cele mai atractive sectoare pentru achizitii in 2016 vor continua sa fie industria manufacturiera, institutiile si serviciile financiare, ITC si sectorul imobiliar", a declarat Horea Popescu, partener la CMS Romania.  

In ceea ce priveste regiunea Europei emergente, numarul fuziunilor si achizitiilor si valoarea lor au scazut in 2015, comparativ cu 2014, in conditiile in care la nivel global piata de M&A a atins o noua valoare record anul trecut.

Din cauza socurilor politice si economice, precum tensiunile din Ucraina si criza datoriilor Greciei, valoarea fuziunilor si achizitiilor in Europa emergenta a scazut pana la 53,8 miliarde euro in 2015, de la 62,8 miliarde euro in 2014.

Sectorul manufacturier a fost din nou cel care a inregistrat cele mai multe fuziuni si achizitii, 343, urmat de ITC si sectorul imobiliar cu 298, respectiv 263 de operatiuni.

Cea mai mare tranzactie din 2015, la nivel regional, a fost incheiata in Turcia, unde Finansbank a fost preluata de banca QNB din Qatar pentru 2,8 miliarde de euro.

Cu toate acestea, Rusia a fost responsabila pentru 32% din tranzactiile incheiate in Europa emergenta si pentru 35% din valoarea totala a operatiunilor.