Executivul intentioneaza sa vanda participatii de cel putin 15% la Portul Constanta si Aeroporturi Bucuresti, prin intermediul unor oferte publice initiale duale la Bucuresti si Londra, a spus Ponta in timpul unei intalniri la Bucuresti cu presa straina. 

Anul trecut, Guvernul a vandut participatii la companiile de utilitati Electrica si Romgaz, in conformitate cu angajamentele asumate in cadrul programului standby cu FMI si Uniunea Europeana. 

"Dorim sa continuam aceste oferte publice initiale de succes. Listarile Romgaz si Electrica au fost foarte utile pentru companii si bugetul statului", a spus Ponta. 

Seful Executivului a adaugat ca Hidroelectrica va iesi probabil din insolventa in iunie si va raporta un profit "urias" inainte de listare. 

Guvernul a mai convenit totodata cu Autoritatea de Supraveghere Financiara o lista de companii care ar trebui sa inceapa vanzari de active sau sa fie listate la bursa, precum Complexul Energetic Oltenia, a aratat premierul. 

In acordul Romaniei cu FMI era prevazuta initial lansarea unor oferte publice initiale la finele lunii iunie 2014, pentru 15% din actiunile statului la Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia. 

Hidroelectrica a intrat pentru prima data in insolventa in iunie 2012, printre principalii factori care au ingenuncheat cel mai mare producator de energie din Romania fiind contractele directe de vanzare a energiei la preturi sub cele din piata, investitiile fara niciun aport la capacitatea de productie de energie a companiei sau contractele semnate cu tertii pentru lucrari de investitii la preturi supraevaluate. 

Compania de stat, controlata de Ministerul Energiei, a iesit din insolventa la jumatatea anului 2013, dupa ce sase din cele zece contracte directe de vanzare a energiei au fost reziliate.

Hidroelectrica a reintrat in insolvența la inceputul anului 2014.