Potrivit sursei citate, preluarea Vestmoldtransgaz de către SNTGN Transgaz a fost finalizată, joi, 6 septembrie, după ce în cursul după-amiezii, la Chişinău, documentele finale ale tranzacţiei au fost semnate de autorităţile din Republica Moldova şi reprezentanţi ai Eurotransgaz, societatea subsidiară a Transgaz în Republica Moldova.

Ceremonia de semnare a avut loc în prezenţa ministrului român al Economiei, Dănuţ Andruşcă, a ministrului Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova, Chiril Gaburici, şi a directorului general al Transgaz, Ion Sterian.

Dănuţ Andruşcă a felicitat Transgaz pentru finalizarea cu succes a procedurii de preluare a Vestmoldtransgaz şi a arătat că atenţia şi energia companiei trebuie să se concentreze pe finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chişinău.

"Preluarea Vestmoldtransgaz a fost o etapă importantă şi pentru Transgaz şi pentru Ministerul Economiei. Îl felicit pe directorul general Ion Sterian şi întreaga sa echipă şi adresez călduroase mulţumiri autorităţilor de la Chişinău, în special ministrului Gaburici şi echipei sale, pentru sprijinul acordat părţii române. Finalizarea cu succes a acestei etape este o reuşită, însă nu trebuie să ne culcăm pe o ureche: greul şi munca de-abia acum încep. Mă aştept ca Transgaz să-şi dedice atenţia şi energia pentru finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chişinău, care reprezintă pasul următor în dezvoltarea strategică a Transgaz. Relevanţa implicării Transgaz în achiziţionarea Vestmoldtransgaz este legată de finanţarea, construcţia şi exploatarea interconectării Iaşi-Ungheni în condiţii de predictibilitate şi siguranţă. În plus, prin crearea premiselor necesare construirii gazoductului Ungheni - Chişinău, care va conduce la extinderea activităţii Transgaz în Republica Moldova, Transgaz îşi va reconfirma statutul de jucător regional', a declarat Dănuţ Andruşcă, după semnarea documentelor tranzacţiei.

În cadrul evenimentului, ministrul român al Economiei a adăugat că privatizarea are şi o importanţă simbolică personală.

"De la preluarea mandatului de ministru al Economiei şi până în prezent, aceasta este a treia promisiune majoră îndeplinită, după ce statul român a redevenit acţionar majoritar la Şantierul Naval din Mangalia şi după începerea construcţiei efective la proiectul BRUA. Mi-am propus mereu să vorbesc mai puţin, dar să fac mai mult şi sunt bucuros că strategia aleasă de la bun început a dat roade atât de importante", a afirmat Dănuţ Andruşcă.

Prezent la Chişinău pentru ceremonia de semnare a documentelor tranzacţiei, Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, s-a întâlnit cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, prilej pentru a aborda subiecte ce ţin de consolidarea relaţiilor economice bilaterale.

"Finalizarea preluării Vestmoldtransgaz a avut loc conform calendarului convenit prin contract şi în acord cu deciziile acţionarilor noştri, exprimate în organele corporative ale societăţii. A fost rezultatul unui proces extrem de complex, iar ambele părţi au făcut eforturi substanţiale pentru realizarea acestui obiectiv. De acum încolo, Transgaz se concentrează să ducă la bun sfârşit proiectul gazoductului Ungheni-Chişinău, care presupune o conductă de aproximativ 120 kilometri, patru staţii de reglare-măsurare a presiunii gazelor naturale, un nod de măsurare gaze bidirecţional şi construcţia unui complex administrativ", a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Anunţul potrivit căruia Eurotransgaz, subsidiară a SNTGN Transgaz SA, a fost declarată câştigătoare a procesului de privatizare a I.S Vestmoldtransgaz a fost făcut de către premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în 27 februarie 2018 la Chişinău, în prezenţa prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, şi a ministrul economiei, Dănuţ Andruşcă.

O lună mai târziu, în data de 28 martie 2018, tot la Chişinău, a fost semnat contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz, în cadrul unui eveniment la care au participat ministrul român al Economiei şi omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici.

Ministrul moldovean al economiei, Chiril Gaburici, a declarat, săptămâna trecută, că Republica Moldova nu va negocia deocamdată un nou acord cu furnizorul rus de gaze naturale, Gazprom, ci se va concentra asupra finalizării conectării la sistemul de gazoducte din România.

Actualul contract cu concernul rus expiră la sfârşitul anului 2019. Gaburici a explicat că, după finalizarea gazoductului Chişinău-Ungheni, Republica Moldova va avea acces la surse alternative de gaze, nu din Rusia, şi implicit o poziţie mai bună la eventualele negocieri.

“Atunci va fi concurenţă şi toţi se vor lupta să ne aibă drept client”, a apreciat el, potrivit Agerpres.

În prezent, Republica Moldova primeşte gaze ruseşti în baza contractului cu Gazprom din 2008, care se reînnoieşte anual.