Interesul pentru plasamentele in aur de la sfarsitul lui ianuarie contrasteaza cu situatia din decembrie, cand preturile au scazut cu peste 10%, cel mai amplu declin lunar consemnat dupa prabusirea bancii Lehman Brothers.

La ora 15:23 GMT, aurul era tranzactionat in crestere cu 0,8%, la 1.742,59 dolari uncia, dupa un varf de 1.747,39 dolari uncia atins in timpul tranzactiilor, cel mai ridicat nivel dupa jumatatea lui decembrie si in urcare cu circa 11% pe parcursul acestei luni.

Cererea este sustinuta de informatii sub asteptari privind increderea americanilor in economia SUA, temeri ca Portugalia ar putea urma un parcurs asemanator cu cel al Greciei, dar si de asteptarile unei evolutii economice slabe a zonei euro in primul trimestru.

Cotatia aurului a coborat in ultimele cateva luni de la un nivel record de 1.920,3 dolari uncia atins in septembrie anul trecut, iar investitorii se intreaba daca tendinta ascendenta din ultimii 11 ani a luat sau nu sfarsit.

Citeste si:

Consumul de gaze, la record istoric. Secretarul de stat in Ministerul Economiei: "Nu se impune declansarea situatiei de urgenta"

Confesiunile unor fosti angajati de la Facebook: Cum e sa lucrezi, de fapt, pentru Mark Zuckerberg