Solicitarea a fost facuta dupa ce procurorul prezent la sedinta de judecata de miercuri din dosarul Rompetrol a reluat acuzatiile fiecaruia dintre inculpati, punctand gravitatea acestora, informeaza Mediafax.

In cazul celorlalte persoane acuzate in acest dosar, procurorul a cerut instantei orientarea catre minimum pedepsei, cu executare, ceea ce ar insemna zece ani de inchisoare.

Instanta continua discutiile in acest dosar, urmand ca la finalul pledoariilor sa anunte cand va da o decizie. Dinu Patriciu nu a fost prezent la ultimul termen de judecata din acest dosar.

In septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni. El este invinuit si de manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piata de capital.

O alta infractiune imputata lui Patriciu este cea de dezvaluire de informatii privilegiate, dar si de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat.

Alaturi de el, in acest caz mai sunt inculpati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

Potrivit Parchetului, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia (primele trei infractiuni ale lui Patriciu, precum si cele de care sunt acuzati Grama si Bucsa) si manipularea pietei de capital.

Alexandru Bucsa este acuzat de complicitate la delapidare, complicitate la spalarea de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Petrica Grama este acuzat de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, de complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzata de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional.

Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Sorin Pantis este acuzat de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Victor Eros a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului si pentru aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Paul Gabriel Miclaus este acuzat de favorizare a infractorului si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Elena Albu a fost trimisa in judecata pentru favorizare a infractorului, si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Gabriela Victoria Anghelache este acuzata de fals intelectual, favorizarea infractorului si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

In octombrie 2008, fostul vicepresedinte al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), Irina Mihaela Popovici, a fost trimisa in judecata de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat.