In acelasi timp, surse citate de Bloomberg, afirma ca si China Resources Beer Holdings Co (CR Beer), producatorul celei mai consumate beri din lume, ia in considerare o oferta pentru activele din Europa Centrala si de Est (CEE) ale SABMiller, evaluate la sase miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Comisia Europeana a aprobat, in luna mai a acestui an, tranzactia prin care Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producator mondial de bere, va prelua rivalul SABMiller in urma unei tranzactii de peste 100 de miliarde de dolari, cu conditia ca SABMiller sa isi vanda aproape toate operatiunile din Ungaria, Romania, Cehia, Slovacia si Polonia.

In Romania, grupul SABMiller detine Ursus Breweries, unul dintre cei mai mari producatori de bere din Romania, cu brandurile Ursus, Timisoreana, Ciucas, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd's si Stejar.

Puls Biznesu citand surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, sustine ca Sebastian Kulczyk, care in prezent detine 1,5% din SABMiller, ar putea incheia un parteneriat cu mai multe fonduri de private equity pentru a face o oferta de pret care sa se ridice la inaltimea asteptarilor AB InBev.

Cotidianul polonez adauga ca Advent International, KKR, BC Partners, CVC si Mid Europa Partners se numara printre fondurile interesate de activelor din CEE ale SABMiller. De aceste active ar fi insa interesate si firmele China Resources Enterprises, Asahi si Kirin, ambele din Japonia, precum si firma ceha R2G intr-o tranzactie care ar putea sa se ridice la 5-7 miliarde de euro si care ar urma sa demareze luna viitoare.

Pe de alta parte, sursele Bloomberg sustin ca China Resources Beer Holdings, producatorul brandului chinezesc de bere Snow, a discutat o potentiala oferta cu firmele de consultanta. Un proces de vanzare a activelor din CEE ar urma sa inceapa luna viitoare, dupa finalizarea tranzactiei dintre SABMiller si Anheuser-Busch InBev NV, sustin sursele.

China Resources ar putea concura astfel cu producatorul japonez de bere Asahi Group Holdings Ltd si mai multe fonduri de investitii din SUA si Europa, care au in vedere incheierea de aliante pentru a putea prelua operatiunile din Europa Centrala si de Est ale SABMiller.

In august, directorul financiar al China Resources Beer, Tomakin Lai, declarat ca firma este interesata de achizitionarea unor companii mari.

Recent, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings estima ca este putin probabil ca Anheuser-Busch InBev sa gasesca un singur cumparator pentru operatiunile SABMiller din Europa Centrala si de Est, in conditiile in care producatorii care au marimea necesara pentru a face o astfel de achizitie s-ar confrunta cu constrangeri din partea autoritatilor de reglementare sau au demarat deja o strategie care nu se potriveste cu o astfel de tranzactie. Desi Anheuser-Busch InBev nu a oferit niciun fel de informatii cu privire la cumparatorii potentiali sau valoarea tranzactiei, Fitch estimeaza ca activele ce vor fi vandute ar avea o valoare de pana la sase miliarde de dolari.