Este pentru prima dată când BNR se opune unei tranzacții agreate între părți în procesul de consolidare început după criză. Tranzacția primise deja avizul Consiliului Concurenței.

Cele două părți au așteptat o perioadă neobișnuit de îndelungată pentru obținerea avizului BNR și delegația OTP Bank venită de la Budapesta la București la începutul lunii martie nu a reușit să convingă banca centrală să dea unde verde tranzacției.

Decizia de respingere a tranzacției poate fi contestată de OTP doar într-o procedură cu Banca Națională, aducând în fața Consiliului de Administrație al BNR lămuriri sau noi elemente, cum ar fi, spre exemplu, unele legate de capital.

Mai multe detalii pe www.profit.ro.

OTP Bank România a anunțat, la jumătatea anului trecut, că a semnat un acord cu Banca grecească Național Bank of Greece (NBG) privind achiziționarea pachetului de acțiuni deținute la Banca Românească, de 99,28%.

Pentru a putea fi finalizată, tranzacția trebuie să obțină aprobarea Băncii Naționale a României (BNR).

În urmă finalizării achiziției, cota de piață a OTP Bank România (OBR) va crește la aproape 4%, față de 2,09% cât este în prezent, urcând astfel pe locul 8 în topul băncilor din România. Banca Românească este a 14-a cea mai mare bancă din România, cu o cota de piață de 1,62%.

”Lucrăm împreună ca să ne asigurăm că fuziunea are un impact pozitiv asupra clienților ambelor bănci. Acest lucru nu implică doar un acces mai facil la sucursalele băncii, dar și îmbunătățirea calității serviciilor. Ne așteptăm că finalizarea tranzacției financiare să aibă loc la începutul anului 2018, după validarea acesteia de către autoritățile competențe”, declara, anul trecut, László Wolf, director general adjunct al diviziei comerciale a OTP Bank.

“Clienții Băncii Românești nu sunt afectați în niciun fel de această tranzacție. În momentul de față, condițiile contractuale rămân neschimbate. OTP Bank România dorește să pună și la dispoziția clienților Banca Românească oferta din cadrul programului de conversie a creditelor în CHF. Încheierea financiară a tranzacției va avea loc la începutul anului 2018. OTP Bank România și Banca Românească vor face tot posibilul pentru a asigura o integrare lină”, a mai anunțat reprezentantul OTP Bank.

Național Bank of Greece (NBG), a două mare banca din Grecia, a anunțat, la începutul lunii iulie 2017, că este aproape de vânzarea activelor din România, Serbia și Cipru, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autoritățile europene.

Că și alte bănci elene, NBG vinde active și subsidiare din străinătate pentru a se concentra pe activitățile din Grecia, iar cu fondurile obținute își consolidează capitalul și lichiditățile.

Cumpărătorul subsidiarei din România, care are o rețea de 110 sucursale și pe care NBG o deține în totalitate, va rambursa și un împrumut de 550 de milioane de euro contractat de Banca Românească de la NBG.

OTP Bank oferă servicii financiare universale pentru aproximativ 13 milioane de clienți din nouă țări, prin intermediul unei rețele teritoriale de peste 1300 de unități, ATM-uri și canale electronice.