Potrivit sursei citate, centrul de la Bucureşti va fi singurul autorizat de grupul Lockheed Martin pentru echiparea şi întreţinerea elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk în Europa Centrală.

Directorul general al Romaero, Remus Vulpescu, a subliniat calităţile elicopterului Black Hawk, care poate îndeplini misiuni în toate anotimpurile, este foarte rapid şi poate transportă un număr mare de pasageri pe care îi protejează chiar şi împotriva loviturilor de tun de calibru până la 23 mm, şi a precizat că va fi întreprins tot ce este necesar a asigura succesul acestui proiect.

"Dotat cu armament, Black Hawk devine redutabil în comparaţie chiar cu aeronave specializate numai pentru luptă. În misiunile umanitare este greu de întrecut, iar ca vehicul aerian de pază a frontierelor este deosebit de valoros. Romaero va întreprinde tot ce este necesar a asigura succesul acestui proiect cu acoperire din Turcia până în Polonia. Experienţa noastră de aproape 100 ani în aeronautică civilă şi militară, resursa umană calificată, infrastructura educaţională şi capabilităţile de producţie disponibile, atât în Bucureşti, cât şi la partenerii noştri din teritoriu fac România atractivă pentru marii producători de tehnică militară din lume, aşa cum este Lockheed Martin Corporation. În plan sectorial, un grad ridicat de coeziune a industriei de apărare şi abordarea pozitivă din partea mediului politic pot aduce României oportunităţi însemnate de dezvoltare economică şi tehnologică, mai ales în contextul creşterii nivelului de angajament al ţării noastre în parteneriatele strategice cum este cel cu NATO", a spus Vulpescu.

Elicopterul Sikorsky UH-60 Black Hawk este cel mai utilizat elicopter multi-misiune din lume, cu peste 4.500 unităţi în serviciu în cadrul forţelor armate ale SUA şi altor peste 20 de state.

Elicopterul va avea o perioadă de utilizare ce depăşeşte anul 2050. Cu peste 17 variante de echipare, elicopterul oferă capabilităţi de referinţă în operaţiuni ale forţelor speciale, diverse misiuni de luptă, misiuni de căutare si salvare, misiuni de transport şi suport logistic în zone de operaţiuni militare, dar şi în misiuni caracteristice serviciilor medicale de urgenţă, ori de luptă împotriva calamităţilor şi sprijin umanitar. Elicopterul poate fi echipat şi pentru uz oficial la cel mai înalt nivel.

Lockheed Martin este un grup american specializat în cercetarea, dezvoltarea, producţia şi integrarea tehnologiilor avansate din domeniul militar, constructor aerospaţial de prim rang şi cel mai mare furnizor de echipament aerospaţial şi tehnologic al Pentagonului. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 46 de miliarde de dolari în 2015, având 97.000 de angajaţi şi fiind prezentă în 75 de ţări din întreaga lume.

Dintre echipamentele produse de grupul Lockheed Martin, Forţele Armate Române exploatează deja avioanele de luptă F-16 şi avioanele militare de transport C-130 Hercules. Acestea, împreună cu elicopterul Black Hawk vor fi prezente, alături de alte vehicule şi echipamente militare de înaltă tehnologie, în cadrul expoziţiei internaţionale Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018 care va avea loc în perioada 16-18 mai a.c. în incinta Romaero Bucureşti.