Este a doua ancheta care are legatura cu Societatea Nationala a Sarii (Salrom).

Miercuri, reprezentanti ai Ministerului Economiei au precizat, pentru News.ro, ca, in aceste zile, Corpul de control al ministrului se afla la Salrom, ancheta vizand mai ales nereguli in ceea ce priveste aplicarea Ordonantei de Urgenta nr. 109 privind guvernanta corporativa a companiilor de stat.

Totusi, anchetele vizeaza aspecte diferite. "In cadrul studiului vor fi analizate conditiile structurale ale pietei, comportamentul actorilor si cat de mult acestea influenteaza evolutia variabilelor pietei (pret, calitate, diferentierea produselor etc.). De asemenea, se va efectua o analiza detaliata a cadrului legislativ aplicabil si a restrictiilor pe care acesta le-ar putea genera pe piata", a mentionat Consiliul Concurentei.

Romania are un singur producator de sare, Salrom, care a refuzat, in iulie 2016, sa depuna oferta la licitatia organizata de CNADNR (actuala CNAIR) pentru sarea necesara pentru deszapezire pentru urmatorii patru ani.

Ulterior, in octombrie 2016, CNAIR a fost nevoita sa organizeze o noua licitatie deschisa privind achizitia de sare pentru deszapezire, doar pentru iarna 2016-2017.

In urma licitatiei, CNAIR a semnat un contract cu Salrom in valoare de 75,6 milioane lei (16,7 milioane euro), cu TVA, pentru furnizarea de sare necesara deszapezirii pentru iarna 2016-2017.

Functionarea defectuoasa a pietei pe care Salrom face legea este vizatia de ancheta autoritatii de concurenta.

"In cazul in care sunt identificate disfunctionalitati care afecteaza mediul concurential, Consiliul Concurentei poate propune modificarea sau revizuirea reglementarilor, poate emite clarificari sau atentionari catre mediul de afaceri sau administratia publica, cu scopul de a elimina barierele concurentiale si de a imbunatati eficienta economica a sectorului, sau poate impune, prin decizie, masurile necesare, adecvate si proportionale pentru remedierea disfunctionalitatilor pietei", a aratat autoritatea antimonopol.

Compania Salrom este controlata de statul roman, prin Ministerul Economiei, care detine 51% din actiuni, restul actiunilor fiind detinute de Fondul Proprietatea. Salrom a avut in 2015 o cifra de afaceri de 301,5 milioane lei si un profit net de 15,8 milioane lei. Compania are circa 1.700 de angajati.