Patru surse au declarat ca Shell datoreaza o suma mare de bani companiei National Iranian Oil, pentru livrarile de titei.
O suma de aproape un miliard de dolari echivaleaza cu aproximativ opt milioane de barili de petrol.

"Shell face mari eforturi pentru gasirea unei solutii de plata. Problema este delicata, foarte dificila. Vor sa ramana in relatii bune cu Iranul, dar sa respecte sanctiunile", a spus una din surse. Purtatorul de cuvant al Shell a refuzat sa comenteze.

Uniunea Europeana a interzis in ianuarie importurile de petrol iranian, dar a dat timp companiilor pana la 1 iulie sa renunte la relatiile actuale cu acest stat, banuit ca vrea sa dezvolte armament nuclear sub acoperirea unor activitati atomice civile.

Shell este al doilea mare client corporatist al Iranului, alaturi de grupul francez Total si in urma companiei Tupras din Turcia.

Directorul general al Shell, Peter Viser, a declarat la inceputul lunii martie ca va prelua ultimele livrari de titei iranian in decurs de cateva saptamani.

Citeste si:

Noua "Revolutie Industriala". Se schimba locurile in clasamentul celor mai mari producator de petrol si gaze din lume GRAFIC