E&Y a contactat 3.459 de membri din conducerea unor companii din 36 de tari, inclusiv 22 din UE. Estonia, Letonia si Lituania au fost tratate de firma de consultanta ca o singura entitate - Tarile Baltice.

Practicile de coruptie sunt larg raspandite in business, considera 57% dintre directorii de companii consultati in cele 36 de tari.

Romania se situeaza usor peste medie, cu 61 din cele 100 de persoane chestionate afirmand ca astfel de procedee sunt larg raspandite in business-ul local.

Slovenia este perceputa de sefii de companii drept cea mai corupta tara din UE (96% din respondenti considerand coruptia larg raspandita in afaceri), urmata de Grecia si Slovacia (ambele 84%), Cehia (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%), Spania (65%), Romania (61%), Italia (60%), Belgia (51%), Tarile Baltice (47%), Austria (46%), Irlanda (43%), Marea Britanie (37%), Germania (30%), Franta (27%) si Olanda (23%).

Suedia si Finlanda (fiecare cu 12%) au cele mai putin corupte medii de business.

Dintre cele 27 de tari membre UE, nu au fost incluse in raport Bulgaria, Cipru, Danemarca, Luxembourg si Malta.

Exista o discrepanta majora intre perceptia coruptiei la nivelul intregului mediu de afaceri dintr-o tara si cea din domeniul in care activeaza respondentul, se arata in studiu.

Astfel, la nivelul celor 36 de state, 26% din respondenti considera ca in domeniul lor mita este o practica obisnuita pentru obtinerea de contracte, in timp ce 57% au o astfel de opinie despre intregul mediu de afaceri.

In Romania, doar 19% dintre cei consultati considera ca practicile de coruptie sunt prezente in aria lor de afaceri.