"Cred ca 2015 a fost pentru noi un an bun. Mergem stabil din punctul de vedere al creditarii. O necunoscuta este ce se va intampla cu darea in plata. Exista inca foarte multa incertitudine in continuare, pentru banci, cu privire la Legea darii in plata. Nu avem un dialog real in ceea ce priveste Legea de dare in plata. Tin foarte mult la un dialog real. Cred, totusi, ca in sectorul bancar va urma o perioada de stabilitate care se va vedea in cresterea economica. Noi avem de gand sa continuam performanta din 2015 si in 2016", a declarat, pentru Agerpres, Steven van Groningen.  

Presedintele RZB considera ca Legea darii in plata ar putea avea efecte negative si asupra programului Prima Casa. 

"Daca cineva vine la mine cu cheile casei, iar eu am obligatia sa-i sterg toate datoriile, atunci Prima Casa dispare. N-o sa mai creditam in Prima Casa. Totul este neclar. Trebuie sa asteptam sa vedem ce se intampla", a subliniat van Groningen.  

Proiectul Legii darii in plata a fost initiat de PNL si sustinut de o mare majoritate parlamentara, iar potrivit propunerii legislative clientii bancilor care nu mai pot plati ratele la creditele garantate cu ipoteca pot returna bancii garantiile fizice, in contul datoriei, urmand ca datoriile acestora sa fie sterse. Sectorul bancar a respins aceasta propunere legislativa.