"Romtelecom a primit niste oferte de cumpararea a Palatului Telefoanelor. Ofertele sunt verificate in privinta sustenabilitatii si, daca acestea respecta cerintele din caietul de sarcini, vor fi transmise in scris Ministerului Culturii si se va solicita exprimarea dreptului de preemptiune. Conform procedurii, Ministerul Culturii isi poate exprima acest drept in termen de 30 de zile de la data primirii documentatiei. In cazul in care nu va exercita acest drept, institutia va transmite documentatia catre Primaria Capitalei, care are la dispozitie 30 de zile sa se decida daca va cumpara sau nu imobilul situat in Calea Victoriei", a declarat luni ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, citat de Mediafax.

Telekom Romania Communications a anuntat, in septembrie, ca a scos la licitatie Palatul Telefoanelor din Bucuresti si alte doua proprietati din apropiere la un pret de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fara TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietati imobiliare. Activele imobiliare vor fi vandute la pachet.

Cu un pret de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este construit in stilul art deco si are un teren de 1.893 metri patrati si o suprafata utila de 12.000 metri patrati.

Licitatia pentru cladirea Tandem (situata in imediata apropiere a Palatului Telefoanelor) incepe de la un pret de 10,9 milioane de euro. Cladirea are o suprafata totala construita la sol de 2.030 metri patrati si un teren aferent de 5.039 metri patrati. Proprietatea din Strada Matei Millo, inclusa in pretul de pornire al cladirii Tandem, este un teren cu o suprafata de 1.783 metri patrati.

Termenul pentru depunerea ofertelor a expirat la 20 octombrie. Palatul Telefoanelor se afla pe lista monumentelor istorice din anul 2004.

Potrivit legii, cladirile monument istoric pot fi vandute numai dupa permiterea exercitarii dreptului de preemptiune al statului. In cazul in care Ministerul Culturii exercita acest drept in termenul prevazut de legislatie, dreptul se transfera autoritatii locale.

Ministerul pentru Societatea Informationala detine un pachedt de actiuni reprezentand 45,99% din capitalul social al Telekom Romania Communications, restul titlurilor revenind grupului elen OTE. In actionariatul OTE, pachetul de control este detinut de grupul german Deutsche Telekom.