Verizon, care detine Verizon Wireless in SUA, in colaborare cu Vodafone, si AT&T sunt in discutii de mai mult timp pentru preluarea Vodafone, potrivit blogului FT Alphaville, care citeaza „surse de incredere”, carora nu le-a dezvaluit identitatea, scrie Bloomberg.

Cele doua companii ar urma sa plateasca in jur de 3,95 de dolari pe actiune, ceea ce ar duce intreaga tranzactie la valoare de 245 de miliarde de dolari, mai scriu cei de la Alphaville, citati de Bloomberg. Daca tranzactia va avea loc, aceasta ar fi cea mai mare achizitie din istorie, dupa cea din 2000, cand AOL a cumparat Time Warner cu 165 miliarde de dolari.

Tranzactia ar putea fi intermediata de sucursala americana a bancii Barclays. Reprezentantii celor trei companii implicate in tranzactie nu au dorit sa comenteze pe margihnea acestui subiect.

Imediat dupa aparitia articolului pe blogul FT, actiunile Vodafone au urcat cu 9,45 de pence, ajungand astfel la 195,05 pence pe unitate, cel mai mare castig din ultima luna.

Nu este pentru prima data cand presa internationala scrie despre o posibila preluare a companiei de telefonie mobila. Surse citate de Bloomberg declarau, in urma cu o luna, ca Verizon vrea sa incheie un parteneriat cu Newbury, sediul central al Vodafone din Anglia, obtinand astfel controlul asupra celui mai de valoare activ al companiei si se gandeste la o preluare completa. Actiunile Vodafone au crescut atunci cu 6,8%, cel mai mare castig din ultimii patru ani.

Vodafone este al doilea cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, dupa China Mobile, cu peste 440 de milioane de clienti. Compania opereaza in 30 de tari si are retele partenere in alte 40 de tari. Vodafone detine si 45% din Verizon Wireless, cea mai mare retea de telefonie mobila din SUA.

Vodafone este listata la Bursa de la Londra, fiind a treia cea mai mare companie listata pe bursa din capitala Marii Britanii.

In Romania, Vodafone are peste 8 milioane de clienti.