Potrivit sursei citate, procesul de fuziune al Bancii Comerciale Carpatica cu Patria Bank a primit aprobarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei inca din data de 29 noiembrie 2016. Procesul este unul complex si implica mai multe planuri: planul comercial, planul operational, planul juridic si planul de reglementare.

"In perioada care s-a scurs de la deciziile favorabile ale Adunarilor Generale ale Actionarilor celor doua banci (in data de 5 octombrie 2016 pentru Banca Comerciala Carpatica SA si 8 noiembrie 2016 pentru Patria Bank SA) si aprobarii prealabile a Bancii Nationale a Romaniei, s-au parcurs toate etapele comerciale, operationale si de reglementare, realizarea demersurilor legale privind obtinerea aprobarii fuziunii de catre Tribunalul Municipiului Bucuresti fiind ultima etapa de indeplinit. Am fost informati ca in cadrul acestei ultime proceduri, tribunalul a dat in data de 17 ianuarie 2017 un raspuns nefavorabil cererii bancilor de aprobare a fuziunii. Desi suntem surprinsi de aceasta decizie, considerand ca am depus toate eforturile (intern si primind sprijin si expertiza externa) pentru realizarea documentatiei conform legii, suntem increzatori ca in momentul in care vom cunoaste motivele acestei hotarari, vom identifica in cel mai scurt timp solutiile potrivite pentru a finaliza aceasta etapa formala a procesului de fuziune si vom realiza fuziunea conform vointei actionariatului celor doua banci", se spune in comunicat.

Cele doua banci anticipeaza ca aceasta "hotarare neasteptata" va determina o amanare de scurta durata a termenului de finalizare a fuziunii pentru o data ulterioara datei anticipate de 1 februarie 2017.

"In ultimele sase luni, cele doua banci au facut eforturi semnificative pentru pregatirea acestei fuziuni si suntem convinsi ca in noua banca rezultata in urma fuziunii vom propune clientilor nostri o oferta atractiva de produse si servicii, iar actionarilor o performanta financiara mult imbunatatita. Dorim sa confirmam clientilor ambelor banci, ca aceasta amanare intervenita in procesul de realizare a fuziunii nu va afecta operatiunile celor doua banci in perioada imediat urmatoare si ca ne vom desfasura activitatea in conditii normale, de soliditate, oferind in continuare clientilor servicii conform celor mai bune practici ale pietei bancare", a declarat Bogdan Merfea, CEO al Patria Bank si membru al Consiliului de Administratie al Bancii Carpatica.

Toate produsele, serviciile, conditiile contractuale si conditiile generale de afaceri aplicabile clientilor se mentin in forma actuala pana la data implementarii fuziunii, afirma reprezentantii celor doua banci.

"Din punct de vedere operational, cele doua banci sunt pregatite sa treaca la pasul urmator, si anume cel al implementarii fuziunii, pe care il dorim finalizat in cel mai scurt timp pentru a putea concentra ulterior toate eforturile organizatiei in directia dezvoltarii unui model de afaceri eficient', a declarat Valentin Vancea, director executiv si COO in cadrul Bancii Comerciale Carpatica.

In primavara anului 2016, Patria Bank a devenit actionarul majoritar al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), cu o detinere de peste 64% din actiunile BCC, aceasta din urma devenind membra a Grupului Patria Bank care are ca actionar majoritar fondul de investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF). In urma fuziunii, noua banca se va concentra pe segmentul de retail, integrand tehnologia pentru a simplifica accesul clientilor la servicii financiare performante si va continua sa fie un partener solid si de incredere pentru companiile romanesti mici si mijlocii, contribuind la dezvoltarea mediului antreprenorial local.

Actiunile bancii rezultate din fuziune vor continua sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Proiectul de fuziune al Bancii Comerciale Carpatica cu Patria Bank a primit in data de 29 noiembrie 2016 aprobarea prealabila din partea Bancii Nationale a Romaniei, ceea ce a permis demararea formalitatilor finale de inregistrare a noii banci si derularea operatiunilor necesare pentru integrarea efectiva.

Grupul Patria Bank este detinut de Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii, parte a Grupului Bancii Europene pentru Investitii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Banca Comerciala Carpatica, Patria Credit IFN, SAI Carpatica Asset Management si SAI Intercapital Invest.