Analisti, actionari si consilieri ai companiei au sugerat ca listarea ar putea evalua Twitter la 12-15 milarde de dolari, fata de valoarea de 8 miliarde de dolari estimata intr-un proces de atragere de fonduri in 2011. Veniturile, in mare parte din publicitate, au totalizat anul trecut 316,9 milioane de dolari.

Documentele Twitter nu indica valoarea la care se autoevalueaza compania, dar chiar si la o estimare precauta de 12 miliarde de dolari participatia cofondatorului Evan Williams, cel mai mare actionar, cu o participatie de 12%, ar valora pana la 1,4 miliarde de dolari. De asemenea, presedintele Twitter, Jack Dorsey, ar detine actiuni de 588 de milioane de dolari, noteaza FT.

Compania va stabili pretul de listare dupa o serie de prezentari pentru investitori, care ar putea fi initiate chiar in octombrie. Tranzactionarea la bursa ar putea incepe din noiembrie, sub simbolul TWTR, referire la numele initial, "twttr". Peste 100 de milioane de utilizatori zilnici au postat in total 300 de miliarde de tweet-uri de la infiintarea companiei in 2006.

"Am inceput cu o idee simpla: sa spui si altora ce faci, in limita a 140 de caractere (...) Misiunea noastra este sa dam tuturor puterea de a crea si impartasi idei si informatii instantaneu, fara bariere. Afacerea si veniturile noastre vor urma intotdeauna aceasta misiune, in moduri care imbunatatesc, si nu reduc, dialogul liber si global", se arata intr-o scrisoare a Twitter adresata potentialilor actionari.

Compania a avertizat ca strategia de a acorda actiuni in pachetele salariale ale angajatilor vor impiedica trecerea pe profit pana la sfarsitul anului urmator. De asemenea, cresterea veniturilor ar putea incetini in viitor. Potrivit datelor financiare prezentate de Twitter, veniturile s-au dublat in prima jumatate a acestui an, la 253,6 milioane de dolari, in timp ce pierderile au crescut cu 41%, la 69,3 milioane de dolari.

Twitter obtine o mare parte din venituri din publicitate. Firma eMarketer estimeaza pentru companie venituri din publicitate de 582,8 milioane de dolari in acest an si de 950 de milioane de dolari anul urmator.

Goldman Sachs va fi aranjorul principal, iar la oferta vor mai lucra si banci precum Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Bank of America Merrill Lynch si Deutsche Bank.

Compania intentioneaza sa foloseasca veniturile din listare pentru cresterea "flexibilitatii financiare", intrucat anticipeaza totalul investitiilor din acest an la 275 de milioane de dolari in acest an.