Agentia italiana de presa Ansa raportase anterior ca zvonurile privind fuziunea dintre UniCredit si Societe Generale circula insistent pe pietele financiare, scrie Agerpres.

In iulie, bancherul francez Jean Pierre Mustier a fost numit director general al UniCredit. El este fostul sef al diviziei de investitii bancare de la Societe Generale.

Reprezentantii SocGen nu au fost disponibili pentru comentarii.

Duminica, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca UniCredit SpA ar putea incerca sa-si majoreze capitalul cu o suma cuprinsa intre 10 si 13 miliarde de euro, printr-o emisiune de actiuni, menita sa risipeasca temerile privind nivelul capitalului grupului bancar italian.

O emisiune de actiuni de peste zece miliarde de euro ar fi apreciata de autoritatile de reglementare, desi principalii actionari ai bancii ar putea fi in imposibilitatea de a-si mentine actualele participatii.

Saptamana trecuta, UniCredit a anuntat ca, in urma vanzarilor de active, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 s-a situat la sfarsitul lunii septembrie la 10,82%, de la 10,33% la sfarsitul lunii iunie, si peste estimarile analistilor.

Dar nivelul capitalului va fi erodat suplimentar, sustin sursele, deoarece banca lucreaza la un plan de vanzare masiva a creditelor neperformante.

Emisiunea de actiuni va ajuta UniCredit sa compenseze efectele vanzarii imprumuturilor neperformante sub nivelul lor din bilant.

BCE a stabilit un indice minim de adecvare a capitalului pentru UniCredit de 10% anul acesta, urmand sa creasca in fiecare an cu 25 de puncte de baza,pentru a ajunge la 10,75% in 2019.

Pentru a atinge acest obiectiv, grupul bancar a anuntat ca ar putea elimina pana la 18.200 de locuri de munca, in principal in Italia, Germania si Austria, dar si sa vanda sau sa restructureze activele cu performante slabe.

UniCredit este prezenta in 17 tari din lume, cu peste 8.500 de sucursale si 147.000 de angajati. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrala si de Est, unde realizeaza aproximativ 16% din veniturile sale.

In Romania, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, si-a majorat participatia pe care o detine la UniCredit Tiriac Bank, de la 50,5% pana la 95,6% din actiuni, prin preluarea pachetului de 45% detinut de omul de afaceri Ion Tiriac.