Zuckerberg a fost anul trecut seful de companie cu cele mai mari castiguri din SUA, arata un studiu realizat de firma GMI Ratings, citat de cotidianul The Guardian.

Castigurile totale ale sefului Facebook s-au situat la 2,27 miliarde de dolari, respectiv peste 6 milioane de dolari pe zi. Zuckerberg a avut un salariu de baza de doar 503.205 dolari, in timp ce marea parte a pachetului salarial enorm a provenit din exercitarea unei optiuni pentru 60 de milioane de actiuni Facebook la listarea companiei anul trecut.

Jumatate din directorii prezenti in top zece sunt fondatori ai companiilor pe care le conduc, in timp ce restul sunt doar angajati.

"Nu am mai vazut niciodata asa ceva. De obicei sunt cativa directori peste 100 de milioane de dolari, dar nu toti primii zece", a declarat Greg Ruel, autor al raportului publicat anual de GMI.

Zuckerberg este urmat de Richard Kinder, seful companiei energetice Kinder Morgan. Kinder a castigat anul trecut 1,16 miliarde de dolari. Chiar daca are un salariu simbolic de numai 1 dolar, Kinder a vandut actiuni de peste 1,1 miliarde de dolari pe care le detinea la companie.

Pe pozitia a treia se situeaza Mel Karmazin, directorul Sirius XM radio, cu 255,3 milioane de dolari. Karmazin, un veteran printre sefii de companii de radio din SUA, a demisionat in decembrie si a primit un bonus de 9,5 milioane de dolari, cel mai mare din randul celor zece directori. Cea mai mare parte a pachetului salarial a fost asigurata de optiunile de achizitie de actiuni la pret preferential, care au contribuit cu 244 milioane de dolari la suma totala.

Top cinci este completat de Gregory Maffei, seful Liberty Media, cu 254,8 milioane de dolari, urmat de CEO-ul Apple, Tim Cook, cu 143,8 milioane de dolari.

Seful Apple a obtinut anul trecut aproape 140 de milioane de dolari din vanzarea unor actiuni primite in anii precedenti.

In top zece se afla si Edward Stack, seful Dick's Sporting Goods - 142 milioane de dolari, Gregory Maffei, director al companiei Liberty Interactive - 136,4 milioane de dolari, Howard Schultz, CEO-ul Starbucks - 117,5 milioane de dolari, Marc Benioff, seful salesforce.com - 109,5 milioane de dolari si Frank Coyne, director al Verisk Analytics - 100,4 milioane de dolari.

Gregory Maffei etse prezent de doua ori in top zece, pe locurile 4 si 7, in urma castigurilor inregistrate din posturile de director general la companiile Liberty Media si Liberty Interactive. Suma totala incasata de Maffei de la ambele companii, de 391 milioane de dolari, l-ar plasa pe acesta pe locul al treilea.