Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut la nivelul "B", cel de viabilitate a fost revizuit de la "b" la "b-", iar cel de sprijin a fost afirmat la nivelul 5.

"Retrogradarea reflecta dependenta mare a Bancii Romanesti de finantarea si lichiditatile furnizate de National Bank off Greece si incertitudinile mari legate de continuarea disponibilitatii acestui sprijin, daca Grecia va iesi din uniunea monetara europeana", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, preluat de Mediafax.

La sfarsitul primului trimestru, NBG asigura 42% din necesarul de finantare non-equity al Bancii Romanesti, reprezentat in cea mai mare parte de datorii pe termen scurt, in euro.

NBG ofera totodata Bancii Romanesti garantii in valuta. Aceste finantari sunt costisitoare si au un impact negativ pentru profitabilitatea si, in ultima instanta, pentru capitalizarea NBG, considera Fitch.

Cu toate acestea, facilitatile sunt esentiale pentru sustinerea lichiditatilor valutare ale bancii si mentinerea pozitiilor valutare ale acesteia in limitele stabilite de autoritatea de reglementare.

Fitch avertizeaza ca pot aparea riscuri suplimentare legate de lichiditati, in cazul inrautatirii in continuare a situatiei din Grecia, ca rezultat al retragerii de depozite. Totusi, retragerile de fonduri de la Banca Romaneasca au fost relativ limitate, iar mare parte din depozitele clientilor (peste 60%), se incadreaza in sistemul national de garantare a depozitelor, ceea ce poate limita retragerile.

Agentia noteaza ca Banca Romaneasca are o calitate a activelor peste cea din sectorul bancar al Romaniei.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung al Bancii Romanesti este cu o treapta peste cel al NBG, datorita contagiunii limitate, de pana acum, inregistrata de la banca mama si a expunerii directe neglijabile la Grecia. Totusi, riscul contagiunii poate creste semnificativ daca Grecia va iesi din zona euro.

Fitch recunoaste ca Banca Romaneasca poate primi din partea autoritatilor romane cel putin sprijin sub forma de lichiditati in moneda locala, pentru rezolvarea eventualelor probleme, avand in vedere cota de piata detinuta.

In ciuda acestui lucru exista incertitudini semnificative daca autoritatile vor injecta capital in subsidiarele bancii elene, in caz de nevoie. De asemenea este incerta furnizarea de lichiditati in valuta intr-un volum suficient.

Perspectiva negativa reflecta posibilitatea unei noi retrogradari a ratingului, daca vor avea loc retrageri masive de depozite, sau pierderea sprijinului bancii mama.

Grupul NBG a raportat o pierdere de 11 milioane euro in Romania pentru primul trimestru, comparativ cu un rezultat negativ de 1 milion euro in aceeasi perioada a anului trecut, in urma declinului puternic al veniturilor nete din dobanzi.

NBG a cumparat in 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca si detine in prezent 99,279% din actiunile bancii. Grupul elen mai controleaza in Romania firma de asigurari Garanta, operand totodata si companiile NBG Leasing IFN, NBG Securities Romania si NBG Factoring Romania.