"Nu este fezabil sa se treaca la cota progresiva cu 16% cea mai inalta cota, pentru ca la acest nivel se incaseaza putin, iar o cota progresiva cu praguri mai inalte nu este o idee buna. Taxarea face parte din competitivitatea prin pret. Tarile din regiune, care se gandesc la competitivitate, nu se uita la vreo crestere a taxelor", a spus Bucsa, potrivit Mediafax.

Economistul UniCredit a aratat ca din punct de vedere fiscal nu se poate anticipa o crestere a veniturilor prin trecerea la cota progresiva, intrucat un sistem mai complex decat cota unica nu poate aduce o incasare mai buna, mai ales in Romania.

In opinia sa, prima masura fiscala ar fi reducerea CAS, care ar spori competitivitatea economiei romanesti, dependenta de exporturi, dupa cum s-a vazut in ultimii ani. Reducerea costului unitar cu forta de munca ar atrage mai multe investitii straine si, concomitent, ar aduce im sistemul de taxare mai multe venituri. "Din pacate, nu se vede loc de scadere a CAS la cum au evoluat veniturile", a adaugat economistul UniCredit.

Potrivit unor surse guvernamentale, veniturile bugetare din pe primul trimestru sunt sub program cu mai mult de 1 miliard de lei. Bucsa a aratat ca Romania si-a imbunatatit dramatic costul cu forta de munca in ultimii ani atat prin cresterea productivitatii, cat si prin plafonarea salariilor nominale, chiar o scadere puternica daca sunt calculate in valuta.

"La acest moment salariile din Romania sunt sub cele din China. In sase ani ne batem cu Vietnam si Indonezia", a spus Bucsa.

In aceste conditii, economistul UniCredit crede ca cererea interna va ramane pe deficit inca o buna perioada. "Ai competitivitate, dar nu mai ai retail. Vedem deja o consolidare a pietei de retail si o ajustare a asteptarilor. Asistam la retrageri de pietele din Est, nu doar din Romania. Lanturile de retail nu mai vad cresterile de dinainte", a completat Bucsa.

UniCredit anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 2,7%, in conditiile in care productia agricola va fi similara celei de anul trecut, si o inflatie la final de an de 3,7%, putin peste tinta superioara a BNR, de 3,5%.