"Conform opiniilor exprimate de 54% din membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) care au participat la un sondaj intern, Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 1 iulie 2013. Restul participantilor la sondaj estimeaza o reducere a dobanzii la nivelul de 5%. Rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate in luna iulie 2013, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta", se arata intr-un comunicat transmis de AAFBR, citat de Mediafax.

Consiliul de Administratie al BNR a decis in luna mai sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei. Guvernatorul Mugur Isarescu afirma la acel moment ca banca centrala intentioneaza sa inceapa un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara, chiar de la urmatoarea sedinta a Consiliului de Aadministratie.

Analistii anticipeaza ca dobanda de politica monetara ar putea fi redusa la nivelul de 4,75% pana in decembrie 2013 si 4,5% pana in decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi pastrate la nivelul de 15% in anul 2013 si apoi reduse la 11% pana la finele anului 2014.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.